...H a n y a S e b u a h C a t a t a n P e r i b a d i...

Tuesday, March 12, 2013

Kerja Dari Rumah

Hari ni terpaksa kerja dari rumah sebabnya kereta tak boleh start la plak...adehhhh stresss...Bob dah g kerja lak tu...sape yang nak check kereta tu?? Sudahnya kerja dari rumah je la...tunggu je la Bob balik nanti untuk check...

laptop saya
Apa-apa pun masuk blog sendiri dulu... :)

Bila cakap pasal kerja dari rumah ni, ada kebaikan dan keburukannya :-

Kebaikan:-
1. Menjimatkan masa
2. Menjimatkan duit (tak payah bayar tol dengan duit minyak)
3. Menjimatkan cuti (kalau anak-anak demam ke, penjaga anak tiba-tiba mintak cuti ke..so tak perlulah ambil emergency leave)

Keburukan:-
1. Fokus untuk kerja mungkin terganggu (tiba-tiba teringat kain tak sidai la, pinggan tak basuh la, anak kacau la...bla bla bla)


Apa yang perlu ada bila nak kerja dari rumah? Kalau macam aku, benda-benda seperti di bawah ni memang kena ada..

1. Laptop (wajib la kan)
2. Line Internet (macam aku guna P1 Fiber, so far aku guna excellent - fiber la katakan, stable n x ada la semput2)
3. Tools untuk connect ke VPN office atau untuk bukak mana2 application (macam token la)
4. Phone (macam aku guna IP phone, tak ada internet, tak berfungsi la phone ni..phone ni in case nak attend meeting ke...meeting yg guna tele-conference)
5. Contactable - kena la sentiasa boleh dihubungi sama ada thru chat atau phone. Jangan duk menghilang lak...shopping sakan plak

itu jer kut...apa-apa pun HAPPY WORKING!


13 comments:

  1. huhuhu kalau buleh tak nak kerja.. nk berenti dok rumah je. :(

    ReplyDelete
  2. Bestnya kalau boleh kerja dari rumah. Kakak tak pernah lagi merasa. Kalau macam ini tak payah guna bibik dah... jaga anak sendiri.

    ReplyDelete
  3. seronok juga kalau kerja dari rumah kan !

    ReplyDelete
  4. knor dah 16 thn jadi surirumah..hehe

    ReplyDelete
  5. Happy working..
    Harap2 keta cepat OK ye..
    wajib ada laptop kan? klu tak susah plak nak BW..hihi:)

    ReplyDelete
  6. betul.. klu dh melangut depan laptop.. abes semua keje x siap.. hu3..

    yunk, sape penyanyi asal 150 juta 2?

    done singgah sini.. jom singgah balik n klik.. =)

    http://tengkubutang.blogspot.com/2013/03/jom-main-kelik2-nak-u-kelik-i-i-kelik-u.html

    ReplyDelete
  7. bestnya klu dptkerja dr rumah..org pmpuan biasa le tau naik je kereta rosak ke apa mmg blur..same goes to me..hiks..

    ReplyDelete
  8. Zaza -> itu la yg paling bess..dok umah jer...

    Zaza nizam -> setuju jugak hehehe

    Kak Zakie -> hehehe, kena gak g ofis kak..

    KA -> seronok jugak, tp klu keje byk sgt baik g opis..

    Knor -> bess nya akak...

    Atie -> Keta tu en hubby nyer tugas.. tul tu atie..ada lappy bess sikit nk BW, HP feel kureng sikit..

    tenku -> thx tenku singgah..penyanyi asalnya Fynn Jamal..nanti noe singgah balik k

    Puan Kutu -> kdg2 bess gak..aah la puan kutu..tau bawak jer..klu rasa lain sikit...report la pd en hubby..pandai2 la dia nk check...hehe

    ReplyDelete
  9. heheee...
    ada lebih n ada kurangnya...=))

    Hepi working=))

    ReplyDelete
  10. Aine -> Thanks Aine atas kunjungan..

    ReplyDelete
  11. Hajat di hati camtu jugak tak nak keje. Tali apakan daya tak mampu la nak survive kalau tak keje

    ReplyDelete
  12. Lala - tu la ana..byk komitmen...kenala bersabar dulu..

    ReplyDelete

Segala Komen Dan Kritikan Amat Saya Hargai...Terima Kasih Kawan-Kawan..muuuaaahhhhh

© nOesuhaimi, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena