...H a n y a S e b u a h C a t a t a n P e r i b a d i...

Thursday, May 09, 2013

MyDistress Application / Applikasi Masa Kecemasan

mydistress
Gambar Dari Website MyDistress


Itu hari ada dengar dalam radio BFM tentang MyDistress..sebelum ni ada dengar jugak…tapi tak ada la nak cuba. Tapi..memikirkan aku yang hari-hari drive sorang2 g n balik office…kena ada gak benda alah ni.
Mungkin ramai yang dah tau pasal MyDistress ni….kalau ada yang tak tau…aku citer la serba sedikit tentang benda alah ni..

MyDistress ni apa? MyDistress ni merupakan satu applikasi yang digunakan untuk meminta bantuan dari PDRM semasa dalam kecemasan.  Ianya adalah kerjasama pembangun applikasi iaitu Convep Mobilogy dan PDRM Selangor. Applikasi ini hanya boleh digunakan dengan smart phone..semua jenis smart phone seperti Android, Blackberry, Symbian dan sebagainya termasuklah Windows Phone.

Apa yang perlu dibuat hanyalah install applikasi tersebut sama ada masuk ke website MyDistress ataupun menggunakan Google Play. Kemudian pengguna perlu mendaftar untuk boleh menggunakan applikasi tersebut. Disamping itu, mestilah mempunyai  network signal. Berita tak baiknya buat masa sekarang hanya boleh digunakan di Selangor sahaja.  Negeri-negeri lain..tungggguuuuu….

Applikasi ni hendaklah diletakkan di dalam standby mode…supaya apa2 berlaku senang terus tekan button hijau tu. Bila button hijau ditekan…ianya akan terus keluarkan alert kepada PDRM..PDRM akan dapat terus kenal pasti lokasi pengguna. Pengguna juga boleh mendaftar lokasi rumah atau pejabat.

Dalam temuramah tersebut, wakil dari developer MyDistress ni menyatakan rekod paling pantas PDRM tiba di tempat kejadian adalah 3 minit.

Rasanya warga Negeri Selangor dan sekitarnya, elok juga install kan applikasi ni … ianya sebagai salah satu langkah keselamatan..sekiranya apa2 berlaku senang untuk meminta bantuan…Sesiapa yang ingin maklumat lanjut tentang MyDistress boleh klik di SINI.


13 comments:

  1. Gud Info ni cik bedah oiii
    terima kasih lah sudi share..
    cik kiah pn nak donlod jg ;)

    ReplyDelete
  2. ketinggalan..baru tau aje ni

    ReplyDelete
  3. Salam noe,
    Abg pun br tau ni. Ketinggalan betul la.
    Dont forget this weekend,
    F1 from alonso s homeground

    ReplyDelete
  4. Zaza -> sama2 la cik kiah ooiii

    Knor -> x per..skang sudah tau..

    Nurhayati -> Sama2..sharing is caring :)

    Aby -> Salam aby..x per..skang dh tau...yeaaayyyy..sudah semestinya..

    ReplyDelete
  5. Wah canggih ni....... tapiiii

    Nak kena beli smart phone la pulak

    ReplyDelete
  6. Oh.. really kakak baru tahu Noe. Baguslah Selangor aje ada system ini e? Johor bila nak buat macam Selangor ni?

    ReplyDelete
  7. Bagus juga aplikasi ini..
    erm! Sabah tiada lah ni ..;)

    ReplyDelete
  8. Bagus ni n0e, sangat berguna untuk saya ni.. tapi lum sampai kat Pahang ye...

    ReplyDelete
  9. wah menarik , tq info nyer yer

    ReplyDelete
  10. bagusla...
    skrgni mcm2 jenayah kan..

    tapi........
    kenapa mst selangor mula dulu ek..?
    kan bgus selaras

    ReplyDelete
  11. owh...sy baru tau ni,kak...thanx for sharing :)

    ReplyDelete
  12. MystoryPic -> hehehe..smart phone dh murah skang ni...rembat je satu :)

    Kakzakie -> test kat selangor dulu...bila berjaya baru dibuat kt negeri2 lain kut...

    Atie -> hehehe..selangor je la atie..buat masa skang la..

    MFM -> pahang tak lagi la MFM...

    KA -> sama2 KA

    Aine -> aah..mcm2 skang ni..takut..buat testing kt selangor dulu kut...

    QA's -> u r welcome :)

    ReplyDelete

Segala Komen Dan Kritikan Amat Saya Hargai...Terima Kasih Kawan-Kawan..muuuaaahhhhh

© nOesuhaimi, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena