...H a n y a S e b u a h C a t a t a n P e r i b a d i...

Wednesday, July 03, 2013

Tanda-Tanda Suami Curang

Kepada para isteri, pernah tak terfikir yang suami kita akan curang? Ada sesetengah isteri tu percaya pada suami 110%, siap cakap…”esben ai takkan buat kat ai macam tu”, “berani dia  nak curang pada ai?”…. jangan lah percaya sangat-sangat atau condifen (ayat terbalik tuk confident) sangat2 … tak mustahil ianya akan terjadi pada kita…dan jangan cakap besar yang suami takkan mendua atau mentiga atau mengempat (ada ke word ni?)  kat kita … kita tak tau perkara-perkara yang akan datang…ada setengah lelaki tu…pendiam jer…baik sangat rupanya…upa2nya ada pasang lain…kadang-kadang tu plak ada lelaki yang pung pang pung pang cakap nak tambah lagi…tak gak tambah-tambahnya. Kita sebagai isteri kena la perhati kut2 ada perubahan pada suami…antara tanda-tanda suami curang…

Suami Isteri Bergaduh
Gambar dari Google

1. Berkepit dengan handphone

Kalau sebelum ni handphone dibiarkan bersepah merata-rata, tiba-tiba berkepit dengan handphone 24 jam. Masuk tandas pun bawak handphone, nak tidur pun letak handphone dekat dengan dia, lepas tu asyik mengadap handphone…tak kira la berbalas sms ke..wassup ke..wechat ke…yg pastinya handphone sentiasa ada ditangan. Yang bess plak tu..handphone tu siap ada code nak masuk…tak kasi isteri tau…hohohohoho…ini lagi la ketara..lagi satu…bunyi nye handphone..terus keluar rumah..jauh-jauh g jawab handphone walaupun dalam rumah signal tinggi menyayup. 

“sape call tadi tu Bang?” “Ala..Sood call tanya pasal keje”
“Abang nak ke mana tu?” “Abang nak keluar jap..Sood call ni..kereta dia problem..nak g tolong dia la ni..”

2. Penampilan Berubah

Kalau dulu suami cuma pakai deodorant je keluar rumah, sekarang sudah pandai pakai minyak wangi. Bergaya sakan dari biasa…beli baju baru…seluar baru…semua baru la…

“aik Nampak smart hari ini Abang…”
“nanti awak jugak yang marah…Abang selekeh jer..”

3. Perubahan Sikap

Kalau dulu suami jarang sangat marah-marah, bila dah ada orang lain, biasanya suami mula bertukar sikap, dah pandai nak marah-marah…dah malas nak layan anak-anak, lepas tu banyak termenung (ingat buah hati baru la tu..) pastu senyum sorang-sorang (teringat dapat payung bersama la tu…). Benda remeh temeh pun nak marah… 

“ini yang abang marah ni…kenapa sambal ni tak taruk belacan..”

4. Selalu Pulang Lewat

Kalau dulu suami selalu pulang awal…kalau boleh..pukul 5 petang dah terpacak depan pintu umah…sekarang sudah selalu pulang lewat .. 

“Abang OT la yang”
“Abang ada meeting sampai tengah malam..”
“Ada problem kat office la yang..server down..Abang kena bawak g repair kat downtown …huhuhuh”
“Abang kena outstation la yang..kena tidur sana” “Aik..tak pernah2 Abang kena outstation..skang kena outstation plak?”

Macam-macam alasan la yang diberi semata-mata nak bersama dengan buah hati.

5. Tak ada mood nak bercakap

Kalau bercakap dalam telefon jer macam nak tak nak jer bercakap…kalau boleh nak cepat-cepat habiskan perbualan…kat dalam kereta ker…kat rumah ker..macam malas je nak layan isteri tu…
Sms pun sama gak…malah langsung tak balas …memanjang sibuk

“Nape Abang tak balas sms ayang…” “Abang sibuk la..”
“Ha..nak apa lagi…cepat la..Abang banyak keje ni..”

6. Selalu Suruh Isteri Balik Kampung

Pantang ada cuti panjang sikit…mula la suruh isteri balik kampung…kalau cuti sekolah lagi la…laju je hantar balik kampung…tapi si suami jadi tukang hantar jer…pastu dia balik ke rumah…

“Abang tak dapat cuti la yang … banyak keje”
“Abang tak kisah sorang-sorang kat umah…”
‘Duk la lama sikit kat kampung tu..teman kan mak ayah…sian diaorg”

7. Berjaga Sampai Tengah Malam

Tiba-tiba suami suka berjaga sampai tengah malam (kecuali la yg memang dah jenis berjaga sampai tengah malam). Kalau biasa pukul 10 dah ngantuk…ni sampai kul 2 pagi pun tak ngantuk2

8. Naluri Isteri

Biasanya bila suami berubah, isteri pasti akan perasan…tak banyak…sedikit…kalau dah ada rasa was2..selidik la…ada sorang kawan ni…boleh trace password email dan boleh baca history chatting esben dia …padahal kawan aku ni seorang suri rumah sepenuh masa jer…itu semua atas naluri dia untuk check email esben dia dan juga atas pertolongan yang ESA…kalau Tuhan nak tunjuk…sekejap jer…

Ini je la yang terfikir di fikiran aku ni...kut2 ada yg nak tambah..ok gak...




36 comments:

  1. Mintak dijauhkan dari suami kita kan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aah Aine...menggerunkan..

      Delete
    2. Anonymous3:31 PM

      Apa yg berlaku diatas 2 semua terjadi pada saya...suami saya curang gan xgirlfriend dia yg skarang ni berstatus isteri orang....kami hidup selama 26thun...

      Delete
    3. pempuan tu pun xsedar dri dah jadi bini org pun gatal lagi..

      Delete
  2. mcm mana kita jaga baik rumah tangga pn, kalau ditakdirkan begitu.. kita redha..
    apa2 pun mintak dijauhkan semua tu.. kan cik bedah hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. aah la cik kiah oii..klu benda nk jadi..jadi jugak..

      Delete
  3. Salam noe,
    Satu entri yg menarik, blh bg pndangan bg pihak suami2 pula, tp nnti jadi berjela jela plak coment nya.
    Apepun, kasih tk kan beralih arah tnpa bersebab,
    Tk ramai juga lelaki yg memileki sifat2 nabi yusuf
    wlu pun tampan tp dpt menahan godaan.
    Dan jgn diperiksa selidik sngat laki ni, ditakuti nnti brtmbah jauh lg dgn pasangan nya yg sah tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam aby...hehehe...kdg2 tu aby tanpa bersebab pun kasih boleh beralih arah..pihak isteri pun kena muhasabah diri...
      mmg susah nk jumpa seperti nabi yusuf...
      hehehe..cuma alert pada para isteri..selidik sorok2 aby...hehe

      Delete
  4. Nauzubillah... moga rumahtangga kita kekal selamanya.. apa pun kena juga berhati2.. tak boleh 100% percaya.. kena juga ambil tahu perkara2 yg hubby buat..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. in sha Allah moga rumahtangga kita kekal bahagia...kita bukan nak kontrol..cuma ambil tahu sikit2 je..hehe

      Delete
  5. betul tu kita tak tau apa yg bakal berlaku kemudian hari.harapnya yg elok2 jer la...tp instincts pmpuan ni kuat..klu sy la sedikit je perubahan kt suami sy dah tau dh..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. tul tu puan kutu...kita x tau hari mendatang..mcm2 leh berlaku..

      Delete
  6. mudah-mudahan kekal hingga ke Jannah

    ReplyDelete
  7. nauzubillah.. mintak dijauhkanlah ...

    ReplyDelete
  8. Ya Allah..mintak dijauhkanlah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. harap2 camtu lah..dijauhkan

      Delete
  9. OKje setuju Naluri isteri mmg kuat...boleh agakkan kalau suami ada yg tak kena

    ReplyDelete
    Replies
    1. tul tu OKje...kita leh perasan..

      Delete
  10. Anonymous12:11 AM

    Sy pon sedang mngalami keadaan yg sama. Kelakuan dan tingkah lakunya buat sy suspicious. .. tlong tuhan. Peliharakan hubungan kami.

    ReplyDelete
    Replies
    1. InsyaAllah..minta pertolongan dariNYA...

      Delete
  11. Manja7:36 AM

    Husband sy dah ada dlm 2 tanda-tanda d atas..tapi.saya tetap berdoa agar hubungan kami sentiasa terpelihara

    ReplyDelete
    Replies
    1. InsyaAllah...minta pertolongan dariNYA..moga hubungan Manja dan suami berkekalan...

      Delete
  12. Anonymous1:21 PM

    Klau allah nk tnjukkn skjb je mesti tau gak wlau sorok mcm mna pun...yg penting byk wat solat hjat minta aalh tnjukkn pe yg xelok dlm umhtngga n kluarga..inyaallh klau de yg xelok nnti trkeluarlh semuanya...ni pngalaman sendiri pe yg sya buat...baik suami or ank semua allh tnjukkn...dugaan trlalu hebat allah berikan dlm hidup kita ini...xtaulh smpi bila mmpu bertahan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dugaan itu yang akan membuatkan kita menjadi lebih kuat dan membuatkan kita lebih dekat kepadaNYA

      Delete
  13. Anonymous10:48 PM

    Suami mcm ni tak bersyukur dgn takdir yg Allah berikn jodoh tuk dia. TAK cukup sorang emmmm

    ReplyDelete
    Replies
    1. manusia mmg byk kekurangannya

      Delete
  14. Anonymous2:29 AM

    Saya pernah kena...hampir semua petanda di atas tu ada..tapi saya dapat selamatkan sebab sedar cepat...dia kena ilmu pengasih...saya ubatkan...masaalahnya saya tak boleh lupa apa yg dia buat dan saya akan mcm kurang siuman bila ingat apa yg dia buat masa gila tu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. oo ilmu pengasih...banyakkan berdoa padaNYA...insyaAllah...semua akan kembali pulih...rumahtangga mana yg tidak bergoyang....

      Delete
  15. Banyakkan bersabar ingat tuhan cinta dunia hanya sementara......

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu...cinta dunia hanya sementara...minta pertolongan dariNYA

      Delete
  16. Anonymous12:44 PM

    kalau die nak tambah sorang lagi..bermasalah ke itu?..

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak ada apa masalahnya...cuma perlukan penuhi syarat-syarat wajib yang telah ditetapkan... http://alyadina.blogspot.com/2013/11/suami-tak-perlu-minta-izin-isteri-untuk.html

      Delete
  17. Ye memang semuanya blaku dgn izin Allah. Tapi sama ada dgn REDHA Allah atau dgn MURKA Allah. Allah beri akal tu utk apa?? Senang je ambek jalan mudah dgn kata SEMUA BLAKU DGN IZIN ALLAH. Abis kau nak salahkan Allah ke? ZazaMymoon

    ReplyDelete
  18. Mcm mne nk trace pssword fon?? Sy curiga dgn hsbnd sy..lately ni bkepit dgn fon. Sorok2 nk bukak pssword fon. Kalau sy trnmpk,lps tu die akn tuka pssword.

    ReplyDelete

Segala Komen Dan Kritikan Amat Saya Hargai...Terima Kasih Kawan-Kawan..muuuaaahhhhh

© nOesuhaimi, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena