...H a n y a S e b u a h C a t a t a n P e r i b a d i...

Sunday, October 20, 2013

Cara Masukkan Dokumen PDF Dan WORD Dalam Blog

Ini adalah salah satu cara untuk memasukkan dokumen PDF dan Word dalam Blog. Aku ni bukannya selalu masukkan dokumen PDF/Word dalam Blog. Bila sekali sekala nak masuk baru la sibuk nak cari balik cara nak masukkan. Elok la aku masukkan cara-cara ini dalam Blog aku...senang untuk aku jugak.

Cara yang aku guna ni menggunakan Google Drive.

1. Pergi ke akaun google drive. Kalau tak ada account lagi, kena create dulu.
2. Upload file yang ingin diletakkan ke dalam blog. Gambar di bawah, klik "upload" di sebelah bahagian create



3. Bila File sudah diupload, gambar di bawah akan keluar dan klik di bahagian "Share"



4. Tukarkan bahagian "who has access" daripada "private" ke "public on the web"



 5. Copy "Link to share"

"https://docs.google.com/file/d/0B-LI9dnNvsyDZEZmdXFSQno0Rjg/edit?usp=sharing"


6. Masukkan kod yang bold seperti di atas (0B-LI9dnNvsyDZEZmdXFSQno0Rjg) ke dalam link yang berwarna merah seperti di bawah.



6. Masukkan kod di atas dalam posting (bahagian HTML)..lepas tu boleh ke bahagian compose seperti biasa. 

Selamat Mencuba.

9 comments:

  1. woo macam ni,tak pernah buat lagi..good reference..:)

    ReplyDelete
  2. Xpernah buat lg..nti leh try kalo de

    ReplyDelete
    Replies
    1. noe pun jarang masukkan file2 ni...

      Delete
  3. Noe ni kira celik IT lah yeh....serba serbi boleh...

    ReplyDelete
    Replies
    1. x ada la sangat OKje....sikit2 je ...kang org tanya lebih2...kejong terus :)

      Delete
  4. thanks Noe sangat membantu....sebelum ni ada juga blogwalking cari benda ni tapi cara dia susah nak faham...tp sekarang dah ok...terima kasih sekali lagi!

    ReplyDelete
  5. terima kasih... lupa lak pasal boleh share link ni..

    ReplyDelete
  6. salam sis, xjadi la faz wat, huhuhuhu boleh sis terang kan tak cmner, hehehehe

    http://fazsya8684.blogspot.com/

    ReplyDelete

Segala Komen Dan Kritikan Amat Saya Hargai...Terima Kasih Kawan-Kawan..muuuaaahhhhh

© nOesuhaimi, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena