...H a n y a S e b u a h C a t a t a n P e r i b a d i...

Tuesday, January 21, 2014

Demam Denggi

Assalamualaikum

Tanda-tanda demam denggi


Dah lama rasanya tak menaip dalam ni...lagi pun sibuk dengan urusan dunia. Tahun baru aku disambut dengan demam denggi...1/1/2014 baru start demam...hari ketiga demam terus pergi hospital...terus confirm denggi....arggghhhhhh...memang stress...

First time aku kena demam denggi....tapi memang terasa lain dari demam biasa...kalau demam biasa pun sakit jugak sendi2 tapi yang ni...sendi2 tu dah memang confirm sakit yang amat...otot2 semua sakit.... 2/1/2014...aku tak dapat nak hantar Aya ke sekolah...Bob je la yang hantar....tak larat...aku melepak je kat dalam bilik....1st time aku tak g hantar anak2 g sekolah (untuk awal tahun)....

2nd day time aku g klinik dekat rumah...doktor bagi la ubat demam dengan ponstant...makan ubat tu rasa semacam je badan...tapi sakit hilang sekejap lepas tu datang balik...3rd day aku dah makin teruk...makan minum semua tak nak...tak ada selera langsung...minum pun kena paksa...tekak dah pahit rasanya...Bob masak bubur je untuk aku...sebab semua benda aku tak nak....aku dah start menangis (mengada2 ko noe..)...x tahan sakit (baru sikit Allah kasi ujian...dah x tahan.. :))...dengan muntah-muntah dan cirit birit...

3rd day tu jugak Bob bawak aku g KPJ Kajang...nak check darah...masa registration tu...dah bagitau awal...wad penuh...so kalau nak check jugak ..kira outpatient...x kisah la...aku nak check jugak...jumpa doktor...check2...BP aku pun tak stabil...tinggi mencanak....160/98 .... mungkin sebab demam ni...aku rasa stress...pastu ambil darah...pastu masuk air 1 paket tu...result keluar confirm denggi...esoknya check lagi darah...nasib baik la nurse kat situ ambil darah tak sakit...hari kelima tak g check darah...

hari keenam Bob cakap...kena masuk wad jugak...sebab dia tengok aku dah lemah sangat...call KPJ penuh lagi....pergi columbia Asia pun penuh...last pergi KPMC...nasib baik ada satu lagi katil yang kosong...itu pun share berdua...x kisah la...check darah...platelet dah 80...duduk kat hospital masuk air je la...

Yang tak besnya...ada plak paip pecah kat area KPMC tu...so air kejap ada kejap x ada...adussss....tension pasal air la plak....terpaksa pakai air mineral untuk membasuh....hospital ambil air bomba...isi dalam timba...few days gak la air on off...

Aku paksa Bob bawak kan sup ketam...nak cepat2 keluar...sebab x selesa...hari ke2 kat hospital makan la sup ketam...ingatkan esoknya naik la platelet...rupanya turun lagi...x leh keluar lagi... ruam2 merah dah penuh badan...ish geli tengok...2 hari aku makan sup ketam...hari ke4 kat hospital aku dah boleh balik...sebab doktor janji ngan aku...kalau naik lebih 100...dia kasi balik...nasib baik la platelet aku naik 150...walaupun dah boleh balik rumah...tapi badan aku lemah lagi...tapi alhamdulillah dah boleh balik rumah...

Taman aku ni memang selalu orang kesihatan datang menyembur untuk nyamuk tu...tapi doktor cakap mmg kes denggi banyak masa tu...bukan aku sorang yg kes denggi kat KPMC tu....kat Columbia Asia pun sama...

Sekarang ni...dah pulih sepenuhnya la...Alhamdulillah....Ujian Allah...


20 comments:

  1. Alhamdulillah. ... nina igt lg dulu masa suami kena denggi. Dia minum 100plus. Sehari dlm wad. Nasib baik esoknya terus ok. Huhuhu. Jg diri yea sis

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thx Nina..kira suami nina cepat baik la ... kat 2 minggu baru rasa ok..

      Delete
  2. Ya Allah.
    alhamdulillah, smlm baru cerita pd suami, rmh byk nyamuk, peliknya rmh atas pun ada nyamuk, rasanya tk ada plk air bertakung..dkt2 sini sda juga yg suspek denggi..

    rasanya noe tu dh teruk dengginya dh keluar ruam semua ye..dggi berdarah yg pling gerun..minta jauhlh hndknya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. rumah atas pun ada nyamuk Knor...anak buah saya...rumah tingkat 12...banyak nyamuk...kena berhati2...

      aah noe dah keluar ruam satu badan...minta dijauhkan denggi berdarah...

      Delete
  3. saya rasa dulu2 penah kena demam ni,
    makan panadol hilan sekejpa datang balik
    badan bintik2 merah
    patu gi klinik dia bagi ubat..
    lambat sgt nak baik..
    seminggu baru baik..
    alhamdulillah

    ReplyDelete
    Replies
    1. seminggu kira cepat baik tu tihara...alhamdulillah...

      Delete
  4. Syafakillah Noe... moga cepat sembuh sepenuhnya, memang lama nak recover tenaga kita Noe... akak dah kena 2 kali demam denggi ni.... amat menyiksakan, kali kedua akak kena lagi teruk, siap masuk ICU lagi... tabah dan sabar ye :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih Yati...ish...bahaya tu..siap masuk ICU...mesti kena masuk darah gak ni...baru ni..ada dengar kawan kepada kawan..koma sebab denggi...gerun dengarnya..

      Delete
  5. Alahai siannya Noe......patut pun tak nampak batang hidung!
    Alhamdulilah dah baik pun kan....syukur!

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu lah.....bila dah baik ni...baru la sibuk2 ngan blog n bw

      Delete
  6. alhamdulillah dah baik ...

    ReplyDelete
  7. Ya Allah! kena denggi ke Noe.. fobia sy dengan denggi2 ni...
    Alhamdulillah noe dah sihat...syukur

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu la...jgn la kena pada anak2...

      aah...dah sihat dah...tu yg leh terjah blog atie.. :)

      Delete
  8. salam noe ..
    patut la lama ..
    rupanya dijangkiti penyakit yg amat ditakuti ..
    alhamdulillah dah pulih .. tp melalui saat2 yg menyakitkan tu pasti satu ujian bukan saja pad empunya badan malah kpd insan2 yg dekat dengan noe juga kan ..

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam aby..
      betul tu aby...ujian pada insan2 terdekat juga,,,hubby noe...kelam kabut tanya baju sekolah anak2 kat mana...semua tanya la... :)

      Delete
  9. Anonymous3:29 PM

    Sis, doktor ambk darah tuk check denggi bnyak mne ye?

    ReplyDelete
    Replies
    1. dalam satu tiub klu x silap...

      Delete
  10. Aslkm, maaf ya nak tanya brape kos rawatan denggi di kpmc ya? 2 minggu lepas baru ni mak saya denggi, bw masuk g kpj tawakal 4 hari kena rm6500. Hari ni ayah pula kena denggi,Sedang cari hospital swasta lain yg agak berpatutan utk kes denggi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumussalam Fiza...maaf Fiza...dah lupa berapa kena...kalau x silap dalam RM2K lebih....rasanya KPMC ni murah sikit dr hospital swasta lain...sebelum fiza masuk tu...cuba tanya kat kaunter details berapa...

      moga mak n ayah fiza segera sembuh...

      Delete

Segala Komen Dan Kritikan Amat Saya Hargai...Terima Kasih Kawan-Kawan..muuuaaahhhhh

© nOesuhaimi, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena