...H a n y a S e b u a h C a t a t a n P e r i b a d i...

Sunday, February 09, 2014

Cara Jaga Anak Demam

Assalamualaikum

Aku baru balik dari klinik.. Aya demam la plak...asyik on off je demam dia...minggu lepas pun demam juga siap ada selesema...ini demam lagi...tapi tak ada selesema...asyik mengadu sakit kepala...aku tak puas hati...malam ni bawa jugak Aya ke klinik...doktor dah bagi MC untuk Aya...mmm x tau la aku nak pergi kerja ke tak esok...tak pun mungkin kena minta kerja dari rumah jer...

Bila anak demam ni...memang aku fobia sikit...dulu Abang Ali pun kerap kena demam....bila demam jer mesti kena fit....keluar masuk hospital jer...so sampai sekarang ... bila anak demam jer...rasa takut yang amat.... Aya baru sekali masuk hospital...tahun lepas...cerita nya ada di sini.

Harap-harap Aya cepat sembuh.

Cara Jaga Anak Demam:-

1. Makan ubat ikut masa dan sukatan yang diberikan
2. Jelum/lap badan dengan air bila badan terlampau panas
3. Letak tuala kecil yang basah di tengkuk, ketiak & dahi/kepala (kalau suhu tinggi) .. boleh juga guna cool fever 
4. Pakai pakaian yang nipis/buka pakaian
5. Banyakkan minum air masak
6. Kalau 3 hari masih tak elok demam, bawa la ke hospital untuk buat ujian darah

16 comments:

  1. salam noe ..
    klu anak deman memang peningkan kepala ..
    minggu ke4 januari ari tu ..
    farish, aby bawak ke hsp sbb asma nya datang ..
    emaknya tk ada sbb kejakarta dgn Nad, 6 hari ..
    aby la kena jaga farish tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam aby.. tu la aby...anak noe ni plak..jenis merengek...nak kena sentiasa ada sebelah dia...ngan noe sekali pening...

      ooo farish ada asma...selalu emaknya selalu jaga...turn ayahnya plak... :)

      Delete
  2. salam ziarah,

    kalu anak demam maknya pun rasa macam sakit juga...tak cukup tido..

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam Bunda... tul tu Bunda...ini pun rasa mcm nk demam jer..

      Delete
  3. Sekarang ni ramai yang demam kan..panas pun lain macam sangat..dulu sejuk ya..cuaca yang dah haywire...

    ReplyDelete
    Replies
    1. aah raudzah...sana sini ramai org demam...cuaca x menentu skang ni...

      Delete
  4. kalau anak2 demam mmg ibu bapa pun naik demam sama kan.. moga anak2 cepat sembuh yer

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu la KA...anak dah beransur pulih...tima kasih KA

      Delete
  5. paling kesian bila tengok anak2 demam ni
    moga sihat selalu

    ReplyDelete
  6. Musim dmm skrg ni..cuaca agak panas..
    anak2 knor dh smkin baik..asyik ke klinik aje, penuh dgn bdk2..kesian..mk2 bdklh yg pening

    ReplyDelete
    Replies
    1. tul tu knor...musim...cuaca pun x menentu...

      Delete
  7. hmmm... it happens that my 3 yrs old boy also is having a flu and it has been for 2 days already... but the fever comes at night only, during day time, he looked as he's ok..

    btw... wearing thin clothes... wouldn't it makes the child feel cold?

    ReplyDelete
    Replies
    1. hope ur son get well soon.. wearing thin clothes can lose heat more easily n u can use light blanket if he's shivering..

      Delete
  8. kalau anak demam dah 3 hr mkn ubat doc x baik mmg terus cek darah.. kalau normal.. mesti sy bwk berurut selalunya alhamdulillah terus baik..

    ReplyDelete
  9. Betul noe kalau anak demam mmg seram okje lebih lagi ada kes masuk hospital...lagilah seriau....moga cepat sembuh Aya tu yeh.. Tapi kalau demam mmg sakit kepala kan...

    ReplyDelete

Segala Komen Dan Kritikan Amat Saya Hargai...Terima Kasih Kawan-Kawan..muuuaaahhhhh

© nOesuhaimi, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena