...H a n y a S e b u a h C a t a t a n P e r i b a d i...

Wednesday, March 26, 2014

Sakura Malaysia - Japanese Cherry

Assalamualaikum

Sekarang ni bunga Sakura ini sedang lebat berbunga di merata-rata tempat...musim bunga dah rasanya. Kat area rumah noe pun ada jugak...kebanyakan yang noe nampak warna putih dan pink. 

Nama sebenar bunga ni ialah Prunus Serrulata ataupun Japanese Cherry. Bunga ini juga dikenali dengan nama Hill Cherry, Oriental Cerry dan East Asian Cherry. Bunga ni banyak terdapat di Jepun, Korea dan China. Sekarang ini dah banyak terdapat di Malaysia. Merata-rata ada je pokok ni...Nanti kita pun boleh buat Sakura Hanami... :)








15 comments:

  1. Mmg cantik.. musim bunga sudah tiba...
    3x inti sini.. :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. yer...kita dah ada musim bunga skang ni :)...terima kasih Khir

      Delete
  2. Cantiknya...Sekarang ni musim bunga kat malaysiakan..suka tengok bunga kertas yang warna merah terang. Full of flowers...2 Ads for you..

    ReplyDelete
    Replies
    1. aah Raudzah kalau bunga kertas yang merah2 tu...cantik...klu byk2 lagi cantik...thanks raudzah

      Delete
  3. Memang terasa macam musim bunga pulak di Malaysia ni kan Noe... ditaman perumahan akak banyak tanam pokok bunga ni :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. aah...macam musim bunga :)...ooo..taman kak yati pun ada...merata skang ni

      Delete
  4. kalau bunge dia lebat cantik sangat...

    ReplyDelete
    Replies
    1. aah Wan...klu lebat lagi cantik

      Delete
  5. Samalah N3 kita semalam. Cantik kan bunga ini..
    Yg berguguran tu kalau kita berdiri di atasnya macam kat oversealah Noe hahaha...

    ReplyDelete
    Replies
    1. aah Kakzakie...tapi bunga kakzakie lagi cantik...aah...terasa kat jepun jer...hahaha

      Delete
  6. Waktu bunga bangak memang cantik, tp bila dah jatuh layu, lenyet semacam jer atas jalan. Setahu sekali je bunga nya nie kan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. bila kena lenyet....semak je mata memandang :)
      ooo ye ke setahun sekali...noe tak tau plak...

      Delete
  7. CAntik. Tapi klo tanam kat umah ni memang letih lah nak menyapu ☺

    ReplyDelete
    Replies
    1. tul tu Fiza...so lebih baik jgn tanam...hehehe

      Delete
  8. Kat taman Okje ni pun ada...hari tu mmg cantik la ni dah banyak yg gugur!

    ReplyDelete

Segala Komen Dan Kritikan Amat Saya Hargai...Terima Kasih Kawan-Kawan..muuuaaahhhhh

© nOesuhaimi, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena