...H a n y a S e b u a h C a t a t a n P e r i b a d i...

Monday, April 21, 2014

Central Market / Pasar Seni Kuala Lumpur

Assalamualaikum

Semalam..selepas seharian berkurung dalam rumah, petang tu ajak Bob jalan-jalan...maka bila kereta bergerak jer...ikut je la mana nak pergi...masuk KL...Bob terus melencong masuk kawasan tempat letak kereta Central Market (CM). Lama juga tak merayap dalam ni. Bukannya nak beli apa pun...saja cuci mata.

Central Market Kuala Lumpur

Kalau orang kat sini biasanya diaorg panggil CM jer...CM ni dulu asalnya adalah Pasar Besar Kuala Lumpur. Bob masa kecil-kecil dulu selalu la merayap kat pasar ni. Namun pada tahun 1986, ianya telah bertukar wajah dan menjadi tempat penjualan kraftangan dan hasil seni anak-anak tempatan.

Pasar Seni Kuala Lumpur

Terdapat banyak gerai-gerai kraftangan dan hasil seni di sini, ianya seperti kedai-kedai produk batik, kedai barangan antik, cenderamata, hasil kerja tangan seperti tshirt, pertukangan dan juga hasil lukisan. Ramai pelancong yang datang di sini. Tapi Bob cakap, macam dah tak ramai orang...kalau dulu hari sabtu ahad, memang penuh CM. Tapi sekarang, dah banyak pilihan...shopping mall besar-besar dah banyak di KL dan pinggir KL. 

Pasar Seni Kuala Lumpur 

Di bahagian luar tu pun dah banyak gerai-gerai kecil dan dah berbumbung...tapi noe tak sempat nak pergi...duk pusing-pusing kat dalam jer..kat luar noe ada pergi kedai-kedai lukisan. Cantik lukisan2 di sini. 

Pasar Seni Kuala Lumpur

Kat bahagian atas ada food court..noe pun singgah la makan jap...dah lama tak makan di sini. Selain food court ada juga kedai-kedai makan yang lain...seperti secret recipe, kedai mamak dan ada beberapa kedai lagi.

Pasar Seni Kuala Lumpur

Noe tak lama sangat pun merayap kat sini...cuma beli rantai Aya jer yang berharga RM3.90 ... hehehe...jamu mata jer...Sekali sekala jamu mata di sini seronok juga.

Pasar Seni Kuala Lumpur

Kalau sesiapa nak tahu lebih terperinci apa yang ada di CM dan aktiviti yang dilakukan di sini..boleh la melayari http://centralmarket.com.my/. Nak datang sini pun tak susah...ianya berdekatan dengan stesyen LRT Pasar Seni, Stesyen Masjid Jamek pun tak jauh sangat.

Pasar Seni Kuala Lumpur

Pasar Seni Kuala Lumpur


43 comments:

  1. CM dah berubah wajah dari zaman ke zaman..
    masa Zaza belajar kat kolej area CM dulu tahun 1999 selalu lepak CM dgn member2..
    tp skrg dah nampak mcm dinaik taraf sket.. barulah ramai pelancong confident nak masuk kannnn ;-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. aah Cik Jah...mmg dah banyak perubahan...dah makin cantik...tu la...ramai je nampak pelancong semalam...

      Delete
  2. lama tak masuk KL.. kalu ada pun kami arah ke SOGO jew la.. beli dab blah.. takde jalan2 cuci mata.. huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. ooo...Sogo mesti time sales tu...meriah klu time sales kat sana...

      Delete
  3. KN memang suka pegi CM dulu... memang sesuai kalau nak jamu mata lepas tu lepak ada 1 kedai mamak kat dlm tu. Tapi dah tak ingat nama kedai.

    ReplyDelete
    Replies
    1. masih ada kedai mamak tu...kat tingkat bawah...noe pun x ingat namanya..

      Delete
  4. 1st time pergi pasar seni ni tahun lepas ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. wah...berjaya juga Sally sampai sini :)

      Delete
  5. baru sekali masuk CM...sedihnya..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe..tak pe kak Kam...nanti ajak cik abg tu jalan2 sini

      Delete
  6. saya dah lama tak pergi CM, last tahun 1998
    sungguh lama gitu

    ReplyDelete
    Replies
    1. fuuhhh dah lama sangat tu tihara.. :)

      Delete
  7. tempat berkerja di sini,ramai kwn2 kat sini,jodoh juga di sini..

    ReplyDelete
    Replies
    1. wahh...sungguh bermakna area ni pada Knor yer...noe dulu kerja dekat area2 sini jugak...

      Delete
  8. lamanya tk masuk CM tu ..
    masa zaman dating tu dulu adalah ..
    lama sangat tuh ..
    he..he..
    apapun TQ atas link yg diberi ..
    very helpfull tu ..

    ReplyDelete
    Replies
    1. mak ai...lama sungguh tu aby...hehehe..x nak datang sini ke? ingat2 zaman dating ...hehehe...
      u're welcome aby...

      Delete
  9. Dah lama tak lepak kat sini..antara tempat favorite kita ni noe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. sama la...noe pun suka lepak kt sini dulu..

      Delete
  10. isi dua tabung untuk Noe..

    ReplyDelete
  11. tak pernah pegi lagi..pegi kl pun jarang2 je even 2 jam je nak p sana..huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. sekali sekala...jalan2 la nick...tp klu jalan2 bawak isteri lg bess ... so tunggu nick kawin dulu...hehe

      Delete
  12. dah lama tak kesini... sejak pindah balik Ipoh 2008.. tak pernah lagi datang sini..... rindu le pulakkkk... nak tengok brader melukis kat CM ni....

    ReplyDelete
    Replies
    1. dah 5-6 tahun tu yob...tu la..leka je tengok brader tu melukis...

      Delete
  13. Betul Noe...zaman dulu mmg CMlah tempat port hehe tak CM Kota Raya....la ni dah banyak mall...mmg tak terpergi CM ni...Dulu makan kat food court atas ...ada lagi rupanya yek...

    ReplyDelete
    Replies
    1. aah...antara tempat paling meriah...skang ni kota raya dah x berani nk g...warga asing je penuh...food court tu masih ada la...

      Delete
  14. Wahh syoknya... lama dah saya tak ke sini. Tempat port feveret zaman2 awal 90an pemuzik jalanan tu hahaa.. nostalgia sungguh.
    3x digi & nice sharing Noe.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. aah Khir...dulu selalu je pemuzik jalanan buat persembahan...leka tengok diaorg menyanyi....
      terima kasih Khir

      Delete
  15. lama dah KA x ke sini.. dulu2 ke sini bila hjg minggu hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe...mesti ada kenangan kat sini...kan KA

      Delete
  16. dulu CM memang tempat pilihan.. tapi bila dah tinggal jauh dipinggir kota memang tak pergi dah kat situ..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ooo...tak per aiza.....kat pinggir kota pun dah banyak mall menarik....

      Delete
  17. dulu rajin ke sana masa boring jauh kesesakan.sekarang dh jauh susah nak ke sana

    ReplyDelete
    Replies
    1. ooo...janji suri dah pernah jejak di sini...

      Delete
  18. lamanya tak singgah kat CM ni... dulu masa sekolah menengah saya tuition kat area2 situ... masuk universiti selalu gak la turun CM 2 minggu sekali... sebab naik bas nak balik rumah (dr shah alam ke gombak)... tgk gmbr2 ni rindu pulak!

    ReplyDelete
    Replies
    1. ramai yg ada kenangan kt sini kan...sekali sekala imbas kembali memori lama...mesti rindu...

      Delete
  19. masa kerja kl dulu, ada jugak pergi sekali dua.. tapi tak minat sangat masa tu.. sebab takut.. macam suram je, tak ramai orang. sekarang dah berubah ye..

    ReplyDelete
    Replies
    1. skang dah cantik kawasan tu ros...

      Delete
  20. Replies
    1. apa lagi wan...ada masa g la...jalan2 kan

      Delete
  21. Lama sungguh x dtg cm ni. Byk sgt perubahan. Teringin nk pegi bw anak anak nanti. Tp klw sy berjalan jln dgn anak anak je. Ayah jarang nak ikut. Kdg rs x selamat bila bjln dgn anak anak je.

    ReplyDelete
    Replies
    1. noe klu ngan anak2 je...jawabnya mmg tak pegi la...mcm ana la..rasa x selamat...mesti ada org lelaki...

      Delete
  22. dah lama tak ke sini

    ReplyDelete

Segala Komen Dan Kritikan Amat Saya Hargai...Terima Kasih Kawan-Kawan..muuuaaahhhhh

© nOesuhaimi, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena