...H a n y a S e b u a h C a t a t a n P e r i b a d i...

Thursday, April 03, 2014

Keputusan Ujian Darah

Assalamualaikum

Keputusan Ujian Darah

Hari ini noe mc...sejak hari isnin itu hari badan tak berapa sihat. Kepala rasa sakit tak hilang-hilang, urat berdekatan dengan tengkuk pun rasa tegang jer....nak pusing kepala pun sakit....sebelah mata pun rasa berat jer...minum teh hijau pun tak hilang juga...noe kalau boleh malas nak makan ubat tahan sakit....sudahnya kena pergi klinik jugak. 

Doktor check BP...tinggi ...mmm...160/100...padahal makan ubat macam biasa. doktor bagi ubat tahan sakit, ubat kurangkan kejang otot dengan ubat kurangkan berdebar-debar. Noe mengadu dah kerap juga rasa tiba-tiba denyutan jantung laju..macam lepas lari jer...lepas tu kadang-kadang tangan rasa menggeletar. Doktor kata mungkin tiroid. Doktor bagi masa seminggu..makan ubat dulu...kalau dalam masa seminggu sama juga...nanti buat test untuk tiroid.

Tadi doktor bagi keputusan ujian darah...hari sabtu lepas noe dengan bob sempat lagi singgah klinik untuk buat ujian darah...tapi yang basic je la. Keputusan tak berapa bagus berbanding dengan ujian sebelum ini.  Ujian sebelum ini semuanya OK...cuma noe memang ada tekanan darah tinggi. 

  • Kandungan gula OK. 
  • Uric Acid tinggi. Ikutkan range mesti antara 0.14-0.34 tapi noe punya 0.42.
  • Kolesterol pula lebih 0.1 dari yang sepatutnya. HDL cholesterol (kolesterol baik) kurang dan LDL cholesterol (kolesterol jahat) tinggi. Doktor bagi masa 6 bulan suruh kontrol makan dan banyakkan exercise, kalau result sama selepas 6 bulan, kena makan ubat kolesterol
  • hs-C Reactive Protein tinggi dan ini petanda yang tidak bagus dan berpotensi untuk kena penyakit jantung.
  • Anti Streptolysin tinggi...tapi yang ni tak ada lak doktor bagi details. tanya pakcik google tapi banyak rujuk pada Anti Streptolysin O...sama ke??? tapi dah tanya pada anak buah yang sedang belajar bidang kedoktoran...kut2 dia tahu pasal Anti Streptolysin ni....

Keputusan ujian darah bob lagi teruk dari noe..kandungan gula tinggi 0.1, uric acid dan kolesterol pun tinggi. Selain daripada keputusan darah ni, bob memang ada Arthritis. 

Lepas ini memang kena lebih disiplin bab kontrol pemakanan dan juga exercise. Setiap hari kena exercise ni.

Noe memang kurang BW 2/3 hari ini...bila dah OK nanti...noe terjah blog korang semua.


20 comments:

  1. Kak. Jaga kesihatan tau. Sy pun buat ujian darah setahun sekali. Kolestrol mmg tinggi. Skrg dah lama x makan fish oil. Pernah jugak makan ubat kolestrol tu. Tapi kejap ambik kejap tak.

    Kak hari tu jumpa x shell tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. terima kasih ana...fish oil elok ke tuk kolesterol? akak x pernah makan ubat kolesterol lg...1st time result kolesterol tinggi ni...

      akak x pergi lg...mungkin akak pegi minggu ni atau minggu depan

      Delete
  2. Tanda2 drh tinggi mencanak ni..jga2 sikit noe..klu tgn kebas2 atau mngeletar boleh stroke nti...sama je simptom2 suami knor alami bru2 ni..sakit urat blkg tgkuk tu..drh tggi juga le 90 ke ats juga le..dia mmg jga mkn..masin jauhknlh..lemak2 ni jgn ambil..jgn mkn mlm..mkn sblum mlm le..punca drh naik ni..dr mknananlh..drh tinggi mmg tk akn baik , ubt cuma mngawal saja.tk ambil sehari..tk boleh kn...

    pnjg plk bebelan knor..semoga noe dgn en bob sht sejahtera...jga mkn ye..

    ReplyDelete
    Replies
    1. itu yg takut Knor...mintak dijauhkan stroke ni...oooo suami knor pun ada high BP...noe pun bab2 makan ni jaga juga...tp x tau la naik juga ....tu la..ubat kena ambil hari2....bukan boleh kurang pun...cuma kawal jer...

      terima kasih Knor atas nasihat...

      Delete
  3. owh semoga cpat sembuh sis.. jgn stress nanti lg tinggi bacaan.. relex n coll.
    sambil mnabung ..bg akak gembira :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. terima kasih sobri...insyaAllah sis cuba relax n cool...

      Delete
  4. Semoga dipermudahkan segalanya & beroleh kesihatan yg sebaiknya Noe.. aamiin..
    3x digi.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Amin....Terima kasih khir.. :)

      Delete
  5. cik Noe.. jaga kesihatan..... kena bersenam selalu la camni...... bab2 makan kena jaga.. jangan stress sangat ....

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu la shahril..kena bykkan lg exercise...terima kasih shahril atas nasihat :)

      Delete
  6. Agak kurang baik bacaannya. Kena rectify tu Noe..Take care and get a good rest...

    ReplyDelete
    Replies
    1. aah raudzah...result kurang baik...terima kasih...

      Delete
  7. Isi dua tabung di sini...

    ReplyDelete
  8. kita ni klu dh checkup cmni mmg takut la nak mkn kena pantau..apapun semua ni baik utk kesihatan..semoga cpt sembuh ye noe

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu la PK...sebelum lg teruk...baik kita check...at least...kita tau n kawal apa yang patut... terima kasih PK

      Delete
  9. semoga bacaaan darah akan kembali normal..
    menabung sini..

    ReplyDelete
  10. Semoga noe cepat sihat yer... darah tinggi nie kena banyak rilex... jangan sibuk sangat... disamping pemakanan juga kena jaga...

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu la idah...nk relax banyak tu yg susah sikit...byk je benda nak buat...terima kasih idah..

      Delete

Segala Komen Dan Kritikan Amat Saya Hargai...Terima Kasih Kawan-Kawan..muuuaaahhhhh

© nOesuhaimi, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena