...H a n y a S e b u a h C a t a t a n P e r i b a d i...

Tuesday, May 13, 2014

Pengalaman Merasa Tempias Gempa Bumi

Assalamualaikum

Tadi layan youtube sekejap...tertengok video gempa bumi dan tsunami yang melanda Jepun dan Indonesia suatu ketika dahulu. Bila tengok video-video ni...teringat masa merasa tempias gempa bumi....ini bukannya masa gempa bumi pada 2004 tu...tetapi gempa bumi selepas 2004...selepas 2004 kan ke banyak gempa2 bumi susulan...

Masa gempa bumi dan disusuli tsunami pada tahun 2004, masa tu noe ada di Port Dickson menghadiri majlis kenduri kahwin kawan. Selepas kenduri, terus pergi ke pantai...petang tu baru tau ada gempa bumi dan tsunami...selepas gempa bumi 2004 tu...terdapat beberapa gempa bumi susulan...ada yang agak kuat...tapi tak ingat bulan bila...

ada satu masa tu...noe dalam bilik belajar...mengadap meja belajar...tiba-tiba meja rasa macam bergoyang dan macam senget...noe tak teringat pun gempa bumi...yang timbul dalam kepala masa tu...pening ke?? kepala berpusing ke?? lepas tu meja senget lagi..masa tu sorang-sorang je...orang lain dah tidur...tiba-tiba noe rasa takut...terus kelam kabut masuk tidur...esoknya dengar berita ada gempa bumi di Indonesia...

Kali kedua noe merasa tempias gempa bumi ni...masa tu sedang berbaring atas lantai tingkat bawah...mengadap lappy...tiba-tiba noe terasa pergerakan tanah...tanah tu bergerak OK...noe terasa sebab meniarap...terus noe rasa takut sangat..sebab masa tu teringat gempa bumi...masa tu bob tak ada rumah...terus naik atas tengok anak-anak. Terus ambil air sembahyang...solat...petang tu juga tengok berita terkini di internet .. memang ada gempa bumi di Indonesia...perasaan ketika itu memang terasa amat takut...

Minta dijauhkanlah negara kita dari sebarang bencana seperti ini. Pertingkat amalan kita dari semasa ke semasa...kita tak tau apa yang akan berlaku pada hari-hari mendatang.

Korang pernah ke merasa macam noe rasa ni??


earthquake
Gempa Bumi Di Padang, Indonesia 2009 - sumber

38 comments:

  1. pernah.. masa 2004 dulu Zaza tinggal di Bandar tasik puteri rawang..
    duduk di apartment tingkat 3.. mmg terasa gegaran masa tu.. mmg takut sangat..
    end up baru tau tsunami menimpa bumi indonesia..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ooo...klu duduk tkt 3 lagi la terasa kan...

      Delete
  2. Saya tak pernah alami... tp Gempa bumi dan lain2 bencana tu mmg sgt menakutkan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. mmg takut nora...x nak la kena lg...

      Delete
  3. lucu juga teringat peristiwa 2004 tu ..
    pg tu masa besarapan dgn wf, aby sempat bercerita ..
    "md td masa tido terasa mcm dia dinasour berjalanan, kejap2 rasa mcm katil bergoyang" ..
    rupanya lps dengar berita peristiwa tu adalah susulan gempa bumi dari negara jiran ..
    yg aby kaitkan dgn dinasour tu sbb dlm satu adegan di Jurasic Park ..
    masa budak terperangkap dalam kerete tu, dia nampak kejap2 air dalam gelas tu berkocak ..
    tanda ada gerakan dari dinosour ..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahahaha....boleh teringat dinasour la plak....agak2 kalau betul2 dinasour camne la agaknya...hehehe

      Delete
  4. spanish GP yg baru ni ..
    kedua2 mercedes terlalu dominant, sampaikan tempat ke 7, kimi raikonen/ferrari dapat ditinggal 1 lap ..
    Mclaren awal lg la dah ditinggal satu lap ..
    klu ada satu pusingan lg, alonso ditempat ke 6 pun mesti kena potong juga ..
    tahun menuai betul Petronas tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. noe tak sempat tengok,...fuhhh...dasat tu...1 lap..jauh tu...betul2 menjadi merc + petronas tahun ni...

      Delete
  5. Memang takut kan kak. Moga dijauhkan la dr perkara perkara macam tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu la...klu boleh mmg x nak alami dah..

      Delete
  6. Dengar dari pengalaman orang dan melihat dalam tv pun dah cukup menakutkan, inikan pulak yang sebesar anak anjing ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu Bunda...bayangkan orang yg berada di tempat kejadian...yg rasa tempias pun dah takut...

      Delete
  7. tak pernah merasa gempa bumi akak..moga dijauhkan oleh Sang Pencipta...amin....takut tgk negara2 yg biasadilanda gempa n..

    ReplyDelete
    Replies
    1. moga dijauhkan segala bencana ... menakutkan ikhwan

      Delete
  8. Akak pernah merasa gak tempias gempa bumi 2004 tu Noe.. masa tu akak baru habis pantang najeeha, menyewa flat masa tu.. flat terasa gegarnya semua org berlari keluar rumah pukul 12 mlm tu, angkat jer najeeha dgn bedung sekali, en suami suruh duduk dlm kete, ampir satu jam dibawah.. pastu baru naik atas balik.. Memang mengerikan ye Noe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. klu duduk rumah bertingkat lagi la takut kak yatie...lagi la rasa bergegar nya...masa tu ambil mana yg sempat jer...mmg ngeri...

      Delete
  9. Pengalaman yang menakutkan ni...Alhamdulilah so far kita tak pernah experience lagi...

    ReplyDelete
    Replies
    1. harap2 tak ada la bencana seperti itu di negara kita...

      Delete
  10. 2 X Vanish power for you

    ReplyDelete
  11. sy pun pernah alami pengalaman yg sama dengan noe..masatu masih studi d iuitm merbok..mmg betul2 rasa goyang meja studi.dh la dok kolej tingkat 3..melompat atas katl berdua dengan roomate berpelukan.satu je fikir,nk kiamat dh ke...pastu dengar announcement semua diminta turun bawah n berkumpul..rupa2ya ad gempa bumi diindon..

    yg 2nd rasa kerusi bergoyang juga..tgh lecture dlm kelas..tp yg ni tak kuat mana..rasa gegar biasa je..

    ReplyDelete
    Replies
    1. kita rasa gegar sikit dah takut yg amat kan PK...tingkat 3 lagi la terasa kan...noe yg duduk umah bawah ni pun terasa...

      Delete
  12. sis saya pun pernah rasa gempar bumi..spanjang blajar kat peneng..lebih kurang 5 kali.. paling x tahan masa gempar bumi waktu malam.. kami serumah je turun..mungkin sbab tidur lewat memng nampak air dlm baldi goyang sampai kluar..dukumah flet plak....kes lain yg masa tahun lpas kot..mcm mana kami nak tau bakal ada gempa bumi.. kalau ada bunyi burung gagak..menjerik lama2 dlm 10minit..kami dah leh agak xlamalagiada la rasa gegaran.selunya teori tu memng betul..duk flat tepi padang...memng la..kalau dgr lain smacm je burung2 agak tu berbunyi..tapi first rasa gegaran..cuak jugak..tapi sebab dah sellau rasa gegaran..dah rasa relex plak.. siap update kat fb dlu.. lpas tu baru la terhegeh turun wat2 sibuk..lpas tu itulah story yg akan hot utk kesokanya ang rasa x gempa bumi ..bila duk klas.. mcm2 versi kluar..such are sweet memory...ha..ha.. jemputlah duk kat pematang pauh..kat siti sellu rasa gegaran.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. x nak la duduk permatang pauh tu...klu boleh nak jauh dari kawasan tu...hehehe...5 kali...banyak kali gak sobri merasa ye tak...oooo...sampai dah tau petanda2 nya yer...bagus gak tu...dia macam kasi alert la...mmm tul gak kan...klu dh selalu sgt...dah jadi biasa...tapi biasa2 pun...klu gegaran kuat sgt...dah jadi luar biasa :)

      Delete
  13. Belum pernah lagi merasai..entah macam mana lah kalau sendiri yang alami kan..harap2 dijauhkanlah

    ReplyDelete
    Replies
    1. harap2 dijauhkan la Hanny...mmg menakutkan...

      Delete
  14. Saya tak pernah merasa lagi.. bnyk juga dengar dari cerita2 kawan termasuk cerita sis ni.. huh.. menakutkan..

    ReplyDelete
  15. gementar dan takut itu jadi dalam jiwa ornag pernah alaminya kan

    ReplyDelete
  16. selamat hari rabu sis :)

    darlie dan promote contest untuk kamu heee

    ReplyDelete
  17. ms ni x pikir papa dah kan..doa sj harap selamat.bygkan kalo dok umah flat or appartnment yg tggi2..haishhh rs esok nk pindah trs.hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. tul tu cik aini....ingat Allah je masa ni...masa takut baru nak ingat Allah :)...ish klu duk apartment/flat/condo yg tinggi2 tu lagi la terasa kan... hehhehehe...

      Delete
  18. Masa tahun 2004 sy duk kat Sungai Petani.. mmg terasa gegaran nya.. tapi buat tak tahu sbb tak tahu yg itu adalah gempa...hehe.. masa tu duk umah flat lagi tu... isk! klu fikir2 balik mmg seram jgk kan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau 1st time kene...mmg x terfikir pun gempa atie...bila dah kena...2nd time kena automatik terus ingat gempa...

      Delete
  19. Tak pernah merasa lagi. Minta dijauhkan.

    ReplyDelete
  20. tak pernah rasa....tapi mungkin sesiapa yang duduk kt rumah yg tinggi boleh rasa...

    ReplyDelete

Segala Komen Dan Kritikan Amat Saya Hargai...Terima Kasih Kawan-Kawan..muuuaaahhhhh

© nOesuhaimi, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena