...H a n y a S e b u a h C a t a t a n P e r i b a d i...

Monday, May 19, 2014

Puding Jagung Sedap Kak Yatie

Assalamualaikum Dan Salam Sejahtera,

Pada hari jadi Aya itu hari, noe ada buat puding jagung untuk di bawa ke PD, nak sambut sama-sama dengan sepupu Aya...Resepi ini noe ambil dari blog Kak Yatie 

Puding Jagung Simple

Puding Jagung Bintang


Di bawah ni noe kongsi resepi dari Kak Yatie. Noe buat 2 kali...kali pertama memang follow exactly dari resepi Kak Yatie...memang sedap...sbb noe memang suka kuah kastard...gambar kuah kastard lupa nak ambil.... 

untuk kali ke 2 (yang gambar bulat kat atas tu) noe buat puding jagung biasa...bahan puding sama macam resepi kak yatie...cuma noe tambah santan...sebab dah malam-malam, malas nak pergi cari susu segar...santan noe guna santan kotak yang kecil..noe guna separuh jer...hasilnya pun sedap..

Bahan utk puding
  • 1/2 tin jagung (diblend sedikit jer tau)
  • 1 cawan tepung kastad
  • 1 cawan gula
  • 6 cawan air
Caranya
  1. Masukan kan bahan dalam bekas kacau tepung kastad, gula dan air sehingga sebati.
  2. Kemudian baru masakan diatas api.. tunggu sehingga masak melekat dan berkilat.
  3. Tuang kedalam mangkuk atau bekas yg sesuai .. atau ikut suka hati sendiri jer :D
  4. Masukan dalam peti ais..hingga puding keras
Bahan untuk Kuah
  • 1 tin susu cair
  • 2 cawan air
  • 2 sudu besar tepung kastad (rata)
  • 1 1/2 cawan gula (boleh kurangkan kalau tak nak manis ye )
Caranya
  1. Masukan bahan dalam bekas, susu, air, tepung kastad dan gula. kacau hingga sebati.
  2. Kemudian masakan diatas api hingga mendidih.. hendaklah sentiasa dikacau supaya tidak berketul.
  3. Tuangkan kedalam bekas (saya masukan dalam bekas tupperware yg selalu buat minum)
  4. Tunggu sejuk sedikit baru masukan dalam peti ais.
  5. Apabila sejuk dan rasa sedap jer masuk tekak.. bolehlah dihidangkan :D

21 comments:

  1. sedap nye.. nak sikit.

    ReplyDelete
  2. Wahh sis.. terjah blog pepagi ni dah nmpak makanan.. puding pulak tu.. sedap..
    3x whisper.. :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehehe...saja kasi lapar...mmg sedap :)
      terima kasih khir

      Delete
  3. yg tgok ni pun bselera kastat tu..
    bleh pkai susu dan santai..ikut citarasa anda :)

    mnabung digi n honor

    ReplyDelete
    Replies
    1. ya betul sobri...hehhee
      terima kasih sobri...

      Delete
  4. Kat rumah tu, KN sorang je yang suka jagung Noe... So, tak de semangat nak buat! huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. ooo...buat tuk makan sendiri je la KN.. :)

      Delete
  5. bestnya. Comel lagi...Nway puding & bubur jagung memang favorite...

    ReplyDelete
    Replies
    1. sama la kita raudzah...berkaitan ngan jagung mmg suka :)

      Delete
  6. 2 X Downy for you dear...

    ReplyDelete
  7. Salam Noe..

    Tajuk entri tu yg tak boleh menahan... mulanya akak klik kat nama tu tengok blog siapa.. rupanya blog akak kihkih.. gelak sorang akak pepagi ni..
    Akak pun dah lama tak buat Noe.. ingatkan nak buat utk majlis bertunang anak buah akak cuti sekolah nanti :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Kak yatie...

      hahahaha...noe cari resepi dlm blog kawan2 yg pakar2 masak ni...hehehe...ooo..x lama lg tu Kak Yatie..

      Delete
  8. dah ada resepi boleh cuba juga nti..

    udah terliur pgi2 ni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. aah Knor...senang je...

      saja kasi terliur pun hehehe

      Delete
  9. Yeayy! Ade da de resepi, nak try buat cuti skolah nnti utk adik2. ^^

    ReplyDelete
  10. sedappnya... nak kena cuba jgk ni noe... hehe

    ReplyDelete
  11. lama KA x buat tapi suka makan kalau sejuk2 hehehe

    ReplyDelete
  12. Sedapnya. My feveret.

    ReplyDelete
  13. Nampak mcm sedap tu Noe.....buh mix fruit pun sedap jugak tau Noe

    ReplyDelete

Segala Komen Dan Kritikan Amat Saya Hargai...Terima Kasih Kawan-Kawan..muuuaaahhhhh

© nOesuhaimi, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena