...H a n y a S e b u a h C a t a t a n P e r i b a d i...

Wednesday, February 11, 2015

Kisah Video Di Whatsapp

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera


Kali ini noe nak bercerita tentang perbualan noe dengan anak perempuan noe iaitu Aya....

Aya: Umi, kawan Aya cerita kat Aya, dia tengok video di whatsapp

Umi: Video? Video apa? (sambil mengadap screen laptop)

Aya: Video tu tentang orang lelaki,..ada orang masukkan dalam dubur lelaki tu besi....

Umi: Haaaa?? (terperanjat wehhh...daripada noe mengadap screen laptop...terus mengadap muka Aya...nak dengar dengan details)

Aya: Ini kawan Aya yang cerita, Aya tak tengok pun video tu...

Umi: Ok, ini sebabnya Umi tak bagi adik ada telefon dan tengok youtube...ini salah satu puncanya...

Aya: Aya tak habis cerita lagi.... (sebenarnya noe tak sanggup nak dengar)..

Umi: OK..lepas tu?

Aya: besi tu karat ... lepas tu diaorg cabut balik...besi tu dah tak ada karat...karat tu melekat kat dubur tu....

Umi: OK OK...rasanya benda tu elok di tengok atau tak? (tak sanggup dah noe nak dengar)

Aya: Ini kawan Aya yang cerita, Aya tak tengok pun video tu....

Umi: Umi tau la adik tak tengok, Umi cuma tanya, adik rasa video tu elok ditengok atau tak?

Aya: Tak sebab benda tu tak elok...

Lepas tu noe pun memulakan syarahan ... kenapa dan mengapa...benda apa yang boleh ditengok... benda apa yang tak boleh ditengok...apa kesannya kepada kanak-kanak seperti dia dan juga orang dewasa...dan noe siap pesan kat Aya suruh beritahu kawan dia...

takutnya alahai...umur belum sampai 9 tahun dah cerita pasal video yang bukan-bukan.

Nak salahkan budak2 ni 100% pun tak boleh. Kadang-kadang mak bapak yang suka tengok video2 macam tu...tak pun kawan-kawan kongsi. Orang-orang tua juga yang suka sangat tengok video yang bukan-bukan dan gambar-gambar yang tak senonoh. Lepas tu biar je video2 atau gambar2 tu dalam phone tu...datang anak..tengok video2 tu....tak ke naya bila anak-anak tengok.

Kita mak bapak, semua nak anak jadi yang terbaik tapi kita jarang mencuba untuk menjadi terbaik. Kalau nak anak kita cemerlang dunia akhirat, kita sebagai mak bapak kena berusaha untuk menjadi cemerlang dunia akhirat juga (Peringatan untuk diri sendiri).



24 comments:

  1. bahaya.......... zaman anak2 kita sekarang ni dia orang terlalu advance

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu Mystorypic ... diaorg tahu je nak guna phone tu...

      Delete
  2. salam noe ..
    tu la akibat dunia tanpa sempadan ..
    dgn anak2 pun pun tk kecuali tiada batasan sempadan nya juga ..
    elok juga klu letak password kt fon ..
    setidaknya, susah la juga anak2 nak tengok fon kita ..

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam aby...

      bagus letak password tu tpi kdg2 mak ayah ni kesian anak2..bagi password tu kat anak...no point...mak ayah kena hati kering...

      Delete
  3. Setuju apa yg Noe katakan.
    Kita ni adalah cermin anak kita
    Kena selalu berhati-hati. Aya innocent tak faham lagi tapi sekurang-kurangnya dia tahu benda tu tak elok sebab itu dia cerita pada uminya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu la kakzakie...nasib baik dia hendak bercerita....at least kita boleh terangkan baik buruk nya bila tengok video2 jenis macam tu...

      Delete
  4. kena hti hati sekarang. macam macam boleh jadi bila ada gadjet gini

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu la nani...kena lebih berhati2

      Delete
  5. Adoi seram nak dengar. Moga dijauhkan la dr perkara perkara yg x elok kpd anak anak kita. Anak sy pun x hbs hbs dgn utube kak. Tp tg katun. Tu kena pantau gak tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau kat utube tu...kat bahagian tepi2 tu kdg2 ada iklan...iklan2 tu ada yg jenis x elok...kena tengok kartun sama2 la jawabnya :)

      Delete
  6. alamak dik....
    dgr cerita pun jgn dik...
    bahaya btul..

    ReplyDelete
  7. ishhhh sy yg bc ni pn da rs seram apatah lg ank2...pd sy laa kn kalu ibu bapa dpt apa2 shj video, cpt2 laa delete...sbb kita xtau ank2 tanpa pewgetahuan kita akn membuka hp kita...even umur sethn da pandai on hp inikan pula yg da bersekolah?

    ReplyDelete
    Replies
    1. itu la anies...ibu bapa kena selalu alert...betul tu Anies...kecik2 dah pandai belek HP

      Delete
  8. ish3.. advance budak2 sekarang.. saya dulu umur 9 tahun habis hebat pegang gasing je.. hehehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. zaman kita lain pha is...budak2 IT je skang ni...

      Delete
  9. Saya pun jadi ngeri dengar citer tu sis.. mmg kena lebih prihatin skrng kan kita sbg ibu bapa ni.. tak boleh dihalang cuma kenalah dikawal dgn bimbingan yg sebaiknya...

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu Khir...kita kena lebih prihatin...kawalan dan bimbingan tu mmg amat penting..

      Delete
  10. Noe..takutnya dengar...semoga anak-anak kita semua dilindungi Allah hendaknya...

    ReplyDelete
    Replies
    1. mmg takut emalin.....Amin...

      Delete
  11. Betullah Noe.... budak budak sekarang ni senang jer nak tengok video video luar biasa cenggitu kan ...
    Tulah kadang tu kita nak control tak bukak tenet pun tak boleh...

    ReplyDelete
    Replies
    1. tul tu okje...susah gak nk control...diberi kebebasan penuh pun susah...

      Delete
  12. Scary plak baca. Mana bebudak ni dapat video mcm tu yerp. Bahaya betul lah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. agaknya mak ayah punya la tu...lupa plak nak delete....

      Delete

Segala Komen Dan Kritikan Amat Saya Hargai...Terima Kasih Kawan-Kawan..muuuaaahhhhh

© nOesuhaimi, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena