...H a n y a S e b u a h C a t a t a n P e r i b a d i...

Friday, February 27, 2015

P1 Fiber Kena Tukar Ke TM Unifi

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera,

Baru-baru terima Apology Notice dari P1. Ini yang malas ... nak kena tukar pulak pada TM...Tambah Malas.  Noe dulu register dengan P1 bulan June 2010. Masa tu pakej 3G. Ini pun berikutan provider sebelum tu dah tutup base station di Kajang tu. Kalau tutup base station dah sah2 la susah nak dapat connection. Terpaksa cari alternatif lain. Apply P1. 

Noe bukannya pengguna hardcore...jarang guna P2P...aktiviti mendownload pun dah jarang sangat...hehehe...dah Tambah Malas. Jadi P1 3G ni pun ok la..harga pun RM99...nama pun wireless kadang2 tak berapa nak stabil tapi ok la. Bulan Oct 2010, noe apply pulak Voice, sebulan RM30 dengan free 200 minit, jadi bulan2 RM129

Bulan Dec 2012, noe tukar pakej ke P1 Fiber, memandangkan noe dikategorikan sebagai loyal customer, diaorg offer untuk tukar pakej ke 4G, noe tak nak guna 4G, noe tanya sama ada diaorg ada pakej untuk Fiber..noe ambil pakej P1 Fiber dengan harga masih sama iaitu RM129 dengan Free voice 1000/2000 (lupa daa) minit free. Lagi untung dari pakej sebelum ni. Installation semua free jer. Ok la tu kan..Sejak Dec 2012 sampai sekarang noe guna.

Sepanjang noe guna P1 ni, ada 3 kali je ada problem, 2 problem berkaitan dengan voice dan satu lagi berkaitan dengan cable port ke rumah noe dah kena cabut (Cerita penuh kat SINI). Lain2 semua ok jer. 

Bila dapat notice ni...aduss..mcm dah tak ada pilihan...dari dulu mmg tak nak guna TM...ni nampaknya terpaksa je la kut...Bila TM dah beli share dari Packet One...kuranglah persaingan ISP kat Malaysia ni. satu kompeni je yang monopoli semua. Walaupun wujud ISP yang lain, tapi sesetengah masih menggunakan servis TM untuk back end. Sama macam P1, back end masih menggunakan TM. 

Ada kawan-kawan kat sini yang ada suggestion lain? Since noe dah ada line fiber, rasanya masih nak maintain internet guna fiber ni. Ada provider lain yg provide pakej fiber kat kajang selain TM Unifi ni???

Please accept our apologies for a mistake that appeared in our earlier email on the announcement of P1 OnePlan Fiber migration. In the earlier email we have recommended a TM UniFi plan if you are interested to continue subscribing to Fiber services, and we wish to note that the correct quota for the plan is shown on the table below (not as mistakenly indicated in the previous email).

Kindly disregard the earlier email and find the correct information below with account details of your current P1 Fiber Plan and the recommended TM UniFi package.
Package DetailsP1 FiberTM UniFi
Plan NameForHome 129 Fiber (Loyalty F2)VIP 5
Monthly Subscription FeesRM 129RM 149
Speed5 Mbps5 Mbps
Quota50 GBUnlimited
P1 Account No.Outstanding Amount
103882049RM 0
If you have any further enquiries, please visit us at p1.com.my/oneplan
or you may contact us via the online support form at
In view of the discontinuation of P1 Fiber Services, we also append herewith a thirty (30) days’ notice from the date hereof. Our customer service team will be contacting you within 3 weeks to follow up on this transition.

P1 would like to take this opportunity to thank you very much for your understanding and we regret of any inconvenience that this may have caused you. It has been a pleasure serving you and we hope that we’ll be able to serve you again in the future.

Yours truly,
P1


26 comments:

  1. Aduh.. tak dpt nak membantu.. me sekarang pun dok guna YES 4G.. so far ok la.. huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau ok... maintain je la mama

      Delete
  2. nani guna tm unifi jugak. setakat ni ok lah :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. rasanya akak pun jadi geng unifi jugak la

      Delete
  3. Sekarang ni Nurul guna Digi .. ni pun macam teruk.. macam tertipu pun ye juga.. tunggulah Oct nanti, baru bole terminate

    ReplyDelete
    Replies
    1. oooo...tgk signal kt tempat nurul kut...tak pe nurul...habis je kontrak...kasi tukar terus :)

      Delete
  4. mama terpaksa guna internet siput ni, sebab takde port nak upgrade... huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. siput pun tak ape mama...janji leh tenet n blog :)

      Delete
  5. Assalamualaikum wbk... lama tak jengah sini... sebab lama tak masuk blog... dua hari ni rajin tengok blog, tetiba nampak Noe nyer post ni... Yang tukar ke TM tu P1 Fiber jer ker atau semua P1? Saya pakai P1Max juga... yg ada sekali tu kat sebulan problem... lepas tu semua OK...

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumussalam Wafa...sama la wafa..noe pun lama x jengah ke sana...noe rasa yang tukar tu P1 Fiber jer...yg lain2 tu rasanya maintain lagi...oooo...P1Max tu guna 4G ke? ingat dulu Wafa ada cerita pasal iternet problem tu...

      Delete
  6. Saya guna UniFi so tak boleh nak suggest yang lain.

    ReplyDelete
    Replies
    1. noe pun mcm x ada pilihan lain je ni

      Delete
  7. saya tak pandai sangat pasal ni. skrg pun masih guna wifi U.. heheh...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe... tak apa pha is..belajar lg...janji wifi U tu berfungsi... :)

      Delete
  8. Setakat ni unifi mmg tiada masalah... ok je..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ooo...rasanya noe mmg ke unifi jugak la

      Delete
  9. salam noe ..
    aby guna package astro ..
    astro tambah lg channel, lebihkan channel HD ..
    campur internet .. package dia lg murah dari P1+astro ..
    yg bestnya package skrang, klu hari hujan siaran tk ada gangguan ..
    sentiasa tengok motogp n F1 in HD ..

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam aby...ooo ye ke? mmm nanti noe cari info pasal ni...menarik gak tu

      Delete
  10. Bunda masih pakai celcom b.band....teringin jugak satu hari nanti nak bertuka ke TM Unifi ni...

    ReplyDelete
    Replies
    1. insyaAllah boleh tukar tu Bunda....berdesup perginya nanti...boleh la BUnda update entry dengan pantasnya :)

      Delete
  11. knor tm unifi..laju berdesup...klu sorang2...

    ReplyDelete
    Replies
    1. klu ramai2 macam siput ke knor? :)

      Delete
  12. sy masih setia dgn broadband sbb jrg ada kt umah kan...tp terseksa kalu blk kg sbb streamyx kt umah terpaksa berkongsi arghhhh

    ReplyDelete
    Replies
    1. ooo klu jarang ada kt umah..broadband tu pun dah cukup...nasib la anies :)

      Delete
  13. Orang kata unifi pun x bagus sgt. Tp kat rumah pun pakai unifi jugak. Apa yg x bagus ntah la. Janji ada internet

    ReplyDelete
  14. nina pun guna modem P1 dari 2010.. setakat line okay. kalau line tak ok selalunya pihak P1 hantar sms.
    cuba tgk ada tak line utk YES 4G

    ReplyDelete

Segala Komen Dan Kritikan Amat Saya Hargai...Terima Kasih Kawan-Kawan..muuuaaahhhhh

© nOesuhaimi, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena