...H a n y a S e b u a h C a t a t a n P e r i b a d i...

Monday, May 25, 2015

Orang Lain Guna Email Kita Untuk Register Instagram

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera

Korang pernah tak kena orang lain guna email korang untuk create account instagram? Semalam noe terima 2 email dari instagram (gambar kat bawah tu), 1 email untuk register akaun instagram (ada link untuk confirmation) dan lagi satu email untuk mengatakan akaun telah berjaya dicreate.

Dalam fikiran noe masa tu..."ada yg boleh masuk email aku ke??"

so noe terus masuk ke instagram punya portal...cuba login ke account tersebut...tak boleh...noe reset password sebab sah2 guna email noe...dah reset password...mmg ada satu gambar dalam tu...lupa pulak nak save...noe terus delete account tu. 

Selepas tu noe terus tukar password untuk email dengan tambah 2 verifications. Password media sosial yang lain pun noe tukar jugak.

Bila dah berapa di alam maya ni...kena berhati2 selalu...kena alert...bila2 masa orang lain boleh masuk account kita. Orang jahat pun bersepah2 di alam maya ni...


email confirmation from instagram

instagram





21 comments:

  1. uish bahaya tu noe kena hati²....manusia skrg sanggup buat apa aje

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu la Ena...kita pengguna email/media sosial pun kena ada ilmu sikit2...

      Delete
  2. bahaya macam ni... aduhaiii....

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu la farah..kena berhati2

      Delete
  3. Macamana dia boleh tahu password tu. Org jahat ni kadang bijak kan..
    Macam-macamlah...

    ReplyDelete
    Replies
    1. ntah la kakzakie...x tau la dia masuk email noe ke tak...tu la..kebijaksanaan tuk jalan salah

      Delete
  4. Aduhai.. takutnya Noe.. bukan apa nanti kita juga yg terkena kalau ada bahan yg diupload tu adalah yg terlarang.
    Kena hati-hati sekarang dan selalu tukar password kita utk keselamatan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu kak yatie..takut di upload benda2 yg bukan2..naya

      Delete
  5. Adoi.. kojaq betul insan tersebut....

    ReplyDelete
  6. mmg sekarang pakar it memang byk..kena hati2 la kita pun

    ReplyDelete
    Replies
    1. pakar IT tuk buat kejahatan ... aah..kena hati2 selalu

      Delete
  7. salam noe ..
    mcm hal sekarang yer ..
    nasib baik dapat tau psl instar palsu tu ..
    klu tidak teraniaya jer

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam aby..
      tu la aby..mcm2 skang ni...

      Delete
  8. tengok Monaco gp tk malam td ..
    Sian kt lewis tu ..
    lps dh lead jauh boleh jatuh ke tempat ke 3 sbb safety cari masuk ..
    rezeki Nico dan vettel mlm td ..

    ReplyDelete
    Replies
    1. tengok smlm..tp x habis..tgk sampai accident tu...safety car keluar...mmg sayang la...

      Delete
  9. hish...bahaya ni...kadang benda2 macam ni buat kita takut jer...macam2 sekarang ni orang jahat nak aniya kita ..

    Kena lebih berhati2 lepas ni....

    ReplyDelete
  10. betul2 kliling banyak org kurang siuman...
    mcm2 org boleh bt..

    ReplyDelete
  11. Ishhh.. bahaya juga mcm tu.. tak pernah kena mcm tu..

    ReplyDelete
  12. perkara yg sebolehnya nak sy elakkan...

    ReplyDelete
  13. ish macam2 boleh terjadi di zaman teknologi skrg...org ambil kesempatan

    ReplyDelete

Segala Komen Dan Kritikan Amat Saya Hargai...Terima Kasih Kawan-Kawan..muuuaaahhhhh

© nOesuhaimi, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena