...H a n y a S e b u a h C a t a t a n P e r i b a d i...

Wednesday, December 07, 2016

Training Secara Alam Maya

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera

Apa khabar semua?? Harap semuanya berada dalam keadaan sihat walafiat. Dari hari isnin sampai jumaat ini noe ada training kat office. Setiap hari cuma 4 jam sahaja untuk training. Training ni berbayar jadi memang tak boleh langsung nak skip. Kalau menghilangkan diri selama sejam pun sudah tidak melayakkan diri untuk menghadiri training tersebut. Kena tunggu sesi yang seterusnya.


myroom
Masuk ke MyRoom

Apa yang noe nak ceritakan dalam ini adalah training secara alam maya (virtual training). Bila kita bekerja dengan global company...yang mempunyai cawangan/client di pelbagai negara....training atau meeting secara alam maya ini memang sudah menjadi kebiasaan. Kalau zaman dulu terpaksa travel jauh-jauh....zaman sekarang tak perlu travel.....cuma perlu berada di hadapan screen komputer...ada line internet...ada phone dan headset...atau ada roundtable device.....masuk ke MyRoom (gambar atas tu)...teknologi memang memudahkan kita. Ianya bukan sahaja menjimatkan kewangan..ianya juga menjimatkan masa. 


Komputer

Berbalik pada training yang noe attend ni...trainer dari filipina...attendees pulak dari pelbagai negara...ada yang dari Jepun, India, China, Singapore, US .. manakala dari Malaysia 2 orang je. Tak berapa ramai yang join..adalah dalam 17/18 orang jer. Ingatkan bila training secara virtual ini boleh la sambil buat kerja...rupanya tak boleh...sebabnya ada aktiviti. Bila satu2 topik dah habis...akan ada group discussion yang mana setiap group kena buat presentation. setiap orang akan diberi group yang berbeza setiap hari...dan setiap hari group leader akan bertukar. Tak boleh nak curi-curi buat kerja..takut nanti tak faham..bila tak faham...masa discussion dah tak ada idea...


second laptop


Hari isnin dan selasa...duduk di workstation noe jer...tadi noe masuk bilik sorang2...baru concentrate...nasib baik masuk bilik sebab tadi kena jadi group leader. Bagus buat training macam ini...at least participants boleh concentrate...bila di alam maya...tau je la...sambil training...dalam masa yang sama la kita nak check phone...check email...jadi concentration dalam training tu kurang. Bila macam ni....tak boleh tak participate....so...layan je la...

Noe ada lagi 2 hari...lambat rasanya....

17 comments:

  1. Baik baikkk alhamdulillah
    Hihi
    Sempat gak kn berblog....

    ReplyDelete
    Replies
    1. x sempat kak nor nk berblog..lepas habis tu sempat la :)

      Delete
  2. seiring dgn pkembangan teknologi...
    smunya smkin mudah skrg ")

    ReplyDelete
    Replies
    1. aah Sobri...ada teknologi..semua jadi mudah...

      Delete
  3. kalau training yang biasa ni, kita tgh bagi ceramah..ade yang duk sembang,duk main phone..hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. aah Nick...sudahnya penceramah tu cakap sorang2 kt depan :)

      Delete
  4. hee~ bila makin maju.. tak best gak nih kak.. sebab feel dok depan penceramah lain..

    ReplyDelete
    Replies
    1. aah atie...x leh nak tgk muka penceramah depan2...mana tau hensem ke hihihi

      Delete
    2. aah atie...x leh nak tgk muka penceramah depan2...mana tau hensem ke hihihi

      Delete
  5. skrg training x perlu jemput org or buang tenanga nk bergerak ke sesuatu tmpt...ddk je dpn comp. selesai ;-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu anies...jimat masa dan tenaga

      Delete
  6. Salam Rabu. Menyinggah bila ada kesempatan hari ini. Cara yng mudah dan cukup senang kan !

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam khamis KA....terima kasih singgah sini KA...

      Delete
  7. Dahsyat mmg dahsyat dunia sekarang ni kan Noe. Semuanya mmg betul betul dihujung jari.
    Ha a mmg nak kena concentrate tu, kang tercangak cangak pulak bila ada discussion hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. aah OKje...itu pun kalau jari berfungsi...klu x berfungsi susah gak tu...hihihi
      mula la suruh ulang balik...padahal tak concentrate hihi

      Delete
  8. Bila teknologi dihujung jari. Tak payah kleuar gi training . Dok umah pon boleh training jugak ☺

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul Fiza..dari umah pun boleh training...bkn training je..meeting pun dr umah je

      Delete

Segala Komen Dan Kritikan Amat Saya Hargai...Terima Kasih Kawan-Kawan..muuuaaahhhhh

© nOesuhaimi, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena