...H a n y a S e b u a h C a t a t a n P e r i b a d i...

Thursday, January 07, 2010

Cerita Kucing (Black) lagi..

Aku nak bercerita tentang pengalaman aku bawa Black ke Hospital kerajaan..Pagi isnin tu aku bawa Black pergi klinik di Kajang, pembantu di klinik tu tanya luka dalam ke tak..aku cakap la dalam...ye la..lepas balik dari hospital itu hari, aku tak buka pun balutan tu..takut dan takut juga fly hinggap...pembantu tu kata..kalau teruk bawa terus ke hospital sebab di situ tak ada doktor. Lepas tu aku pun pergi la ke hospital..masa tu sampai dalam 11.30am tapi klinik tu dah tutup...buka balik pukul 2 pm. Pukul 2 ptg aku pun pergi la hospital..kena ambil nombor giliran..ramai jugak orang. Bila tiba turn aku...dapat la doktor perempuan..macam dah berumur juga la...dia buka la pembalut luka tu..Dr tu mcm terkejut la..aku lagi la tak berani nak tengok...husband tengok la..masa dr buka pembalut tu Black mcm meronta...agaknya kena pada luka dia tu..aku ngan husband la yg pegang..


Yang aku tak puas hatinya dr tu kata kenapa balut luka tu...kalau balut..luka lambat baik...mana la aku tau...yg aku tau dr suruh cuci lagi luka tu..lagipun baru sehari je tak cuci..bukannya seminggu...aku ingatkan ada ulat lagi ke..upanya dah tak ada ulat...cuma nampak isi..tapi besar la...dah kena infection...dr tu cuci taruk air jer...pastu dah..itu jer...tak ada la nak cuci2 kat tempat luka tu...mm sabar je la...plak tu muka dr tu mcm takut jer..mcm x nak pegang pun black...x ada skill tak nk kasi kucing meronta..belai2 ker...dia kata kat situ tak ada wad...so aku kena bawa balik cuci...mana la aku tau nk mencuci luka tu..lagipun takut la dia sakit...lagi pun aku risau fly mengurung luka tu...masa bila la aku nak jaga...lagi satu dr kata ubat tu cepatkan sembuh luka tu tak ada....habis stok...hospital boleh habis stok...lagi satu aku angin....kalau nak ada kat klinik dia kat ***** Dr tu kata kat klinik UPM ada wad...tapi charge sama macam aku pergi Animal Medical Centre tu...aku mintak la nama ubat dengan tel no klinik kat UPM tu...pastu settle..sebelum husband aku keluar..pembantu sorang tu letak la ubat warna biru kat luka tu...dr tu marah...dia kata kenapa letak ubat tu...pembantu tu balas...sbb dia biasa tengok dr lain letak ubat tu...dia pun letak la...



Husband aku mmg tak puas hati langsung...sepanjang jalan membebel jer..last2 husband aku decide nak g klinik Mesra Shop pet di Saujana Impian...area umah aku la...tak puas hati punya hal. Jumpa la dr kat klinik tu..muda lagi dr tu....tapi dia terang in details la...so aku faham la...ubat biru yang pembantu kat hospital tu...function nya tuk mengelakkan fly datang...so kalau letak ubat tu...mmg fly takkan datang..lagi satu kat klinik tu diaorg guna Jeli Gamat tuk cepatkan sembuh luka tu...dr tu kata cuci 2 hari sekali dah cukup...tak perlu hari2...aku tanya la..kat situ ada wad ke?..rupa2nya ada...diaorg charge RM15/17 sehari ..termasuk cuci luka, makan minum ...ok sesangat la pada aku...so husband aku decide letak jer kat wad tu sampai Black betul2 sembuh...so aku tinggalkan ubat antibiotik tu kat klinik tu...setel satu keje...sebelum sampai kat klinik tu aku call klinik UPM tu nak tanya...betul ke mahal sangat..upa2nya..tuk wad RM12 jer sehari...x ada la mahal mcm dr tu cakap...sabar jer la

Tadi aku pergi melawat Black..lama x tengok dia...makin gemuk dia....kulit pun dah ada balik...tinggal lagi sikit la...seminggu lagi aku rasa ok sembuh la sepenuhnya..penjaga tu kata...dia kuat makan n manja...senang jer nak uruskan dia...klinik tu pun nampak bersih jer...ok la tu...


17 comments:

  1. salam...
    hye sis, 1stly i bangga ngn u yg prihatin ngn kucing...moga tuhan memberkati n murahkan rezki u sekeluarga...

    actly i minat sesgt ngn haiwan yg bernama kucing ni...8 bln yg lepas i ada jmper anak kucg kt blakang umh...kaki dpn 2 2 patah..xtau la sbb apa..sdh tgk die bergerak..hmpir 8 bulan i bela die...skg ni kaki yg patah tu melecet n dpt luka yg teruk...sbb melecet..ntahla xtau nk wt cmner..

    ReplyDelete
  2. alif...tak suka tak per..cuma jgn pukul dia dah ler.. :)
    Hashatun...Thanks. Sebenarnya kesian tengok kucing2 tu....diaorg pn nak idup gak...klu luka..bawak la ke klinik...klinik kerajaan ada...x mahal sangat..tapi hari kerja jer...klinik swasta pn boleh...nanti takut lagi teruk..ada sekor kucing kt umah ni..agaknya kaki dia kena penggal ngan org..dah jengkut...tp nsb leh jalan lg..skang dh mcm cacat la...harap kucing atun tu cepat sembuh..

    ReplyDelete
  3. Anonymous9:33 PM

    Sis, blh tau total harga perbelanjaan utk kes mcm tu? Kucing sy kena sama mcm tu, tp nk bwk vet takut mahal...

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau pergi animal medical centre tu...mmg mahal...ikutkan dalam 1K lebih...tapi sy x mampu...sy suruh diaorg bersihkan luka..n cuci semua...nk cuci diaorg kena cucuk ubat bius...ubat bius tu plak..kena tahu jenis darah...nk check darah tu mahal...so sy x payah test darah....risikonya takut ubat bius tu x sesuai dengan darah kucing tu...kucing leh mati...sib baik black ok...masa kt hospital tu dalam 300 lebih kena...lepas tu htr wad biasa kt pet shop biasa...yg tu RM17 sehari...sy hantar dekat 1 bulan...few hundred jugak la habis...tp klu dh ok sikit...tak payah wad pun x ape...cuma kena pastikan kena sapu ubat yg x kasi lalat tu hinggap...n kucing tu x boleh duduk di luar...takut ada infection..

      Delete
  4. Salam puan.nk tanya,hospital mana yg puan rawat kucing tu?klinik upm ada khidmat cuci luka kucing ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam cikgu...rasanya mesti ada...sbb klinik upm tu siap ada wad lagi...tp saya tak pernah pergi sana, sekarang ni saya biasa bawak ke klinik swasta di Mesra Pet Shop Saujana Impian .. yang pasal hospital tu...mungkin cikgu kamil boleh baca kat sini... http://alyadina.blogspot.com/2009/12/hospital-veterinar.html ... saya ada letak link ke jabatan veterinar dan Animal Medical Centre (swasta punya)

      Delete
  5. Maaf pn.tny lagi.sy dah pergi ke klinik upm,kosnya tinggi kat situ utk wad rm15,xtermasuk kos ubat.sehari dlm rm50.ada x.tempat lain yg pn leh cdgkan kos nye lebih murah..

    ReplyDelete
    Replies
    1. cikgu boleh cuba kat mesra pet shop kt saujana impian, boleh call dulu tanya... info klinik tu ada kt sini http://mesrapetshop.blogspot.com/2012/11/mesra-pet-shop-kajang.html ... dulu klu masuk wad dalam RM15 sehari sekarang x tau la... masa tu x ada la plak extra cost tuk ubat...sbb masa tu...kira dah beli ubat kat situ..masa tu diaorg guna gel gamat je tuk luka...tp tengok jenis luka la kut...

      Delete
  6. hi sis.dulu pernah ada kucing merempat dtg rumah mintak makan. saya rasa luka dia mcm black kot. saya dok tuang minyak gamat je kak. alhadulillah seminggu dah kering luka dia.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hi moses..elok minyak gamat tu...skang ni pun akak ada guna minyak gamat untuk luka...mmg elok..

      Delete
  7. Anonymous12:04 PM

    Sis ok x mesra pet kat saujana tu

    ReplyDelete
  8. Anonymous3:43 PM

    Boleh bg alamat dan no telefon mesra pet saujana impian tak?

    ReplyDelete
  9. Anonymous3:43 PM

    Blh bg no telefon mesra pet saujana impian kajang tak Sis

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mesra Pet Clinic / Pet Shop
      No. 16, Jalan Impian Perdana, Saujana Impian, 43000 Kajang, Selangor.
      Tel: 03-8734 0121

      Waktu perniagaan (Setiap hari): 10 pagi - 8 malam
      Rehat tengah hari (Sabtu - Khamis): 2.30 petang - 3.30 petang
      Rehat tengah hari (Jumaat): 1.00 petang - 3.30 petang
      Jadual doktor bertugas (Sabtu - Khamis): 12.00 tengah hari - 8.00 malam

      Nota: Doktor tidak bertugas pada hari Jumaat.

      Perkhidmatan disediakan:
      - Menjual haiwan kesayangan seperti kucing, arnab, hamster, tikus belanda dan sebagainya mengikut ketersediaan
      - Menjual makanan dan aksesori haiwan kesayangan
      - Rawatan haiwan kesayangan
      - Vaksinasi & nyahcacing
      - Pemandulan haiwan kesayangan
      - Penggayaan haiwan kesayangan
      - Penginapan haiwan kesayangan
      - Penjagaan kesihatan haiwan kesayangan
      - Khidmat nasihat

      Delete
  10. Anonymous3:44 PM

    Bleh bg notelefon klinik tak sis

    ReplyDelete

Segala Komen Dan Kritikan Amat Saya Hargai...Terima Kasih Kawan-Kawan..muuuaaahhhhh

© nOesuhaimi, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena