...H a n y a S e b u a h C a t a t a n P e r i b a d i...

Monday, February 04, 2013

Jalan-Jalan ke Pengkalan Balak, Melaka - Damar Suria Resort


Pengkalan Balak Melaka
Damar Suria Resort 
Pada entry yang lepas, aku ada cerita aku pergi ke Bandar Melaka, esoknya 30hb Januari 2013 (Ahad) aku pergi pulak ke Pengkalan Balak


Pengkalan Balak Melaka
Damar Suria Dari Tepi
Pengkalan Balak


Ikutkan aku punya perancangan, aku nak pergi Hotel Impian, Morib tapi dah penuh pastu nak pergi ke De Palma, Kuala Selangor tapi Bob tak setuju. Masa on the way nak pergi lunch Bob cakap, kita pergi Pengkalan Balak je la...laaa...Melaka lagi...ok la...aku ikut jer..

Pengkalan Balak

Pengkalan Balak
Inilah Bilik Kitaorg
Pengkalan Balak

Bob cakap try luck je la kut2 ada resort yang kosong...aku prefer resort yang ada swimming pool..sebab anak-anak aku suka mandi kolam. tapi aku lupa nak bawak swimming suit diaorg. Tak kisah la.So kitaorg ikut jalan Sepang, lepas tu terus ke Port Dickson..lepas tu masuk pekan apa ntah..lupa...hehehe..baru jumpa Pengkalan Balak. Biasa la kitaorg...terjah jer. 



Pengkalan Balak

Pengkalan Balak

Bila sampai kat Damar Suria Resort ni...Bob terus berhenti dan terus tanya ada kosong ke tak. Sebelum tu Bob survey dulu kawasan keliling tu...nampak macam ok. Bob terus g kaunter...ada satu bilik je kosong...itu pun 2 katil single..Bob rembat jer..tak kisah la Bob kata...sebab semalam jer...harganya RM100. Lepas Bob bayar...terus FULL 

Pengkalan Balak


Kitaorg terus masuk bilik..masa tu rasanya dah pukul 4 petang. Budak dua orang tu tak sabar2 nak turun bawah mandi kolam...Ish...sabo je la. Bilik ok je la...Bob takut bila nak cari area2 depan lagi...takut FULL...so bila ada kosong..terus je la ambik. Bilik Ok la..ada TV kecil, kerusi minum petang..katil single 2, boleh cantum kan...muat2 je tuk kitaorg 4 orang...ada almari, aircond, hot n cold shower, balcony facing laut..ada penyapu gak...mmg elok ada penyapu...sebab dekat ngan laut kan... 

Pengkalan Balak

Pengkalan Balak
Seronok la Budak 2 Orang Tu..

Memekak je budak dua orang tu...last2 aku suruh je Bob temankan diaorg. Aku malas la nak terus turun...nak relax sekejap

Sementara diaorg mandi kolam...aku relax je dalam bilik...alamak..lampu bilik air tak ada la...dah rosak kut. lepas relax sekejap...turun la bawah ...tengok anak-anak aku...nasib baik pergi resort macam ni...boleh je pakai baju biasa masuk kolam..
  
Pengkalan Balak

Pengkalan Balak
Budak Yang Tak Nak Keluar Kolam
Pengkalan Balak

Pengkalan Balak


Ok gak tempat ni...ada kolam..small playground, ada tempat main basketball ,,, ada mcm dewan..macam tempat makan kut...boleh la...Bob memang suka cari tempat2 tepi pantai...dulu aku ada cadang pegi Janda Baik...tempat tu macam atas bukit n tandas kat luar...Bob reject awal2 ...sebab dia kata...dia tak dia kena halau katak semua..pastu dia x leh tido sebab aku akan memekak sebab mcm2 bunyi binatang nanti keluar...hehehehehe...dah la aku jenis penakut...hehehe

Pengkalan Balak
Tepi Kolam Mandi

Pengkalan Balak
Ada Playground
Ikutkan anak-anak aku..diaorg tak nak naik langsung...kolam tu dibuka sampai pukul 11 malam. Kena paksa baru la nak naik...pastu memekak lapar...masa tu dh dekat nak pukul 7..Bob cakap lepas maghrib la..aku ni tak tahan dengar budak2 ni memekak...sudahnya terus  keluar cari makan.
  
Pengkalan Balak

Pengkalan Balak


Pengkalan Balak
Suasana Petang

Pengkalan Balak


Pengkalan Balak
Senja
Pengkalan Balak
Senja
Sebelum pergi cari kedai makan...pergi pekan sekejap cari seluar track Ali...dah dapat terus cari kedai makan...ada satu kedai tu... tepi pantai...hentam saja la...Bob malas nak merayap jauh2 sebab dah nak dekat maghrib...ada karaoke la tempat makan tu...tapi tak start lagi la..macam asa port memancing ikan je kat area situ...lepas je makan...terus balik resort.... Gambar kat bawah ni...tempat kitaorg makan la.. 

Tandas
Tandas Atas Pokok..
Sebelum sampai resort Bob beli jajan2 dan minuman...supaya tidak kelaparan bila malam kang...hehehe.... so malam tak ada aktiviti apa-apa....landing2 atas katil jer...dalam pukul 10 malam budak2 ni nak turun bawah....adehhh...layan je la...diaorg nak jalan-jalan tepi pantai....aku dengan Bob terpaksa la turun...tak ada la lama sangat...ramai je orang memancing..

Damar Suria Resort
Suasana Pagi

Damar Suria Resort
Suasana Pagi
Bila anak-anak dah masuk tidur...aku dengan Bob pun mula la aktiviti kitaorg....iaitu bersembang....Itu la aktiviti yang paling kitaorg suka bila pergi bercuti...bersembang sampai lebam...bawak kerusi kat balcony...mula la aktiviti bersembang...dari satu topik ke satu topik...bila duduk di balcony boleh dengar bunyi ombak...sambil mengunyah segala makanan yang ada...tapi banyak nyamuk la...

Damar Suria Resort
Suasana Pagi
 Tengah malam...adik ipar aku singgah sekejap...adik ipar aku dari Umbai, Melaka...singgah sekejap jer...sebelum diaorg gerak balik ke rumah diaorg kat Port Dickson....lepas diaorg balik...kitaorg pun tidur....muat2 je katil tu bila dicantumkan...



Subuh dah bangun...bukak la sliding door...mak ai....gile banyak nyamuk masuk...apa lagi...operasi membunuh nyamuk pun bermula...ini la masanya untuk menguji tahap kecekapan untuk membunuh nyamuk... 



Kitaorg pergi la breakfast di kedai kawasan kampung...layan jer...nasi lemak dan roti canai...bila dah breakfast...budak dua orang tu apa lagi...tak sabar-sabar nak terjun...layan kan je la...aku tak kasi budak dua orang ni mandi laut...sbb air tu aku rasa macam tak bersih jer...Bob pun rasa macam tu...tapi budak dua orang ni biasa la...kata nak main pasir jer...lama-lama terus kena air...sikit demi sikit...eeeee...sabar je la...



Dah pukul 11 lebih...anak-anak aku masih dalam kolam...si Aya tak nak naik...nak main lagi...adehhhh...11.30am baru la naik atas...pastu sibuk makan lagi...biasa la lapar...kitaorg dah siap2 bungkuskan roti canai dan nasi lemak...sebab tau mesti lapar nanti...bila pukul 12pm..kitaorg pun check out.


Kitaorg terus ke Port Dickson singgah makan-makan di rumah adik ipar...petang baru bergerak ke Kajang. 

6 comments:

  1. rizqinhazim10:00 AM

    seronok tengok ko jalan2...anak2 dah besar best bawak jalan2..

    ReplyDelete
  2. aah..dah besar..ok sikit..klu mcm rizqin ok gak..cuma kena kawal selalu la...

    ReplyDelete
  3. OH...BOLEHLAH DI PIKIR PIKIR..LOOKS NICE..LAGIPUN ADA POOL!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. aah ada pool nekcik..itu yg penting :)

      Delete
  4. best dpt bawa anak anak ni.

    ReplyDelete
  5. Boleh pasang khemah camping x kt situ ek?

    ReplyDelete

Segala Komen Dan Kritikan Amat Saya Hargai...Terima Kasih Kawan-Kawan..muuuaaahhhhh

© nOesuhaimi, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena