...H a n y a S e b u a h C a t a t a n P e r i b a d i...

Monday, March 10, 2014

Kawan Baik Berlainan Jantina

Assalamualaikum

Korang semua mesti ada kawan baik kan... kawan di kala senang dan susah... sama-sama ketawa dan sama-sama menangis ...makcik (sedar diri dah tua wehhh) pun sama gak...ada kawan baik...ada kawan baik perempuan dan kawan baik lelaki....kawan baik perempuan ni biasa la...sebab sama jantina kan....tapi ada sesetengah orang yang menyatakan antara lelaki dan perempuan tidak boleh menjadi kawan baik??? Betul ke teori tu???

Ada betul dan ada yang tak betul teori tu...

Teori itu dikatakan betul sekiranya:-

1. Kawan baik berlainan jantina ni akhirnya mereka menaruh perasaan sayang antara satu sama lain
2. Salah seorang dari mereka telah jatuh cinta kepada kawan mereka dan ini mengundang rasa tidak selesa kepada kawan tersebut dan akhirnya mula menjauh kan diri

Teori itu dikatakan tidak betul sekiranya:-

1. Mereka terus berkawan baik sampai ke tua :)

Mengikut dari pengalaman makcik yang mempunyai kawan baik lelaki sampai sekarang ni, tak ada salahnya mempunyai kawan baik yang berlainan jantina, cuma kena jaga/tahu batas pergaulan sebab bukan mahram. Macam makcik dengan kawan makcik tu...macam mana boleh jadi akrab:-

1. Kami mempunyai minat yang sama...suka menyanyi
2. Kami peminat setia Arwah Ahmad Jais
3. Kami peminat bola
4. Kami suka bermain badminton
5. Kami mempunyai pendapat yang lebih kurang sama dalam banyak perkara

Itu antara persamaan kami...jadi dalam banyak perkara kami mempunyai pendapat yang sama...jadi setiap perbualan ada je benda yang nak dibincangkan. Kalau dulu-dulu hari-hari bersms, beremail...sekarang dah ada whatsapp...dah berwhatsapp pulak...kalau tak ada reply kat whatsapp....email pulak...tak pun sms...kalau tak ada reply juga...terus call... hehehe....macam skandal kan...hahaha...tapi sebenarnya tidak sama sekali...Kami cuma kawan baik.

Apa la agaknya yang disembangkan hari-hari ??

Lelaki: Yuhu....eh aku ada upload lagu baru...ok tak??
Perempuan: OK la jugak...ko main la gitar beb...baru bess...
Lelaki: Aku saja .. unplugged
Perempuan: Unplugged la sangat...ko rakam kt mana ni?
Lelaki: Dlm tandas sambil berak
Perempuan: hahaha...mangkuk

Lelaki: 2 - 1
Perempuan: yahoooo
Lelaki: Best la diaorang main
Perempuan: 10 pemain tu ... boleh menang ...tapi penjaga gol Yaman tu mmg gabra
Lelaki: goal keeper tu mmg ke laut..
Perempuan: hehehehe
Lelaki: puas hati aku...aku kat court badminton ni...tapi tengok bola...rugi je bayar court
Perempuan: ...janji puas hati...padan muka ko...

Lelaki: Selamat Hari Wanita...Pehhh
Perempuan: Hehehe
Lelaki: Ko sambut ke hari wanita? tak semelih kerbau ke?
Perempuan: Hahaha ... Tak la....aku separuh lelaki dan wanita ... btw..thx for the wishes...

Korang semua pun mesti ada kawan baik kan????





34 comments:

  1. lepas kahwin..
    tinggalkan jugak..takut ada salah faham.

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau takut salah faham...mmg elok tidak disambung

      Delete
  2. Ada...tapi kwn baik saya pompuan lah ☺☺

    ReplyDelete
  3. Betul tu..kita pun ada kawan baik lelaki..ok kot so far..tak melibatkan perasaan rasanya..he..he..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe..selagi x libatkan perasaan...ok kut ..kan..

      Delete
  4. kawan baik saya pompuan....hehehe

    ReplyDelete
  5. KN lebih suka kawan baik dengan sesama jantina... perkongsian masalah lebih luas... kalau kawan baik lelaki ni banyak nak kena tapis2!

    ReplyDelete
    Replies
    1. ooo tul tu KN...ada benda2 yg x sesuai nk dibincang ngan kawan lelaki...

      Delete
  6. Tk byk kwn...rasanya tk ada kwn...adik beradik jdi kwn...

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak per...Knor ramai kawan alam maya...

      Delete
  7. Sy de kwn karib pmpn..lelaki xde kot

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak per...janji ada kawan karib..kan mimi...

      Delete
  8. Sebelum berkhawin BF sy lelaki Noe..tapi pas khawin dah kurang jumpa dah..just HP sbg penghubung... skrg ni lebih rapat dgn kawan pompuan...hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. bila dah kahwin....kdg2 kawan perempuan pun mcm susah nk berhubung dah...sbb masing2 dh ada keluarga kan.... x per atie..janji ada kawan rapat

      Delete
  9. saya ada ramai kawan laki & prmpn tp special kawan @ rapat takde...semua sama rata..
    share masalah ngan mak hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. ooooo ye ke?? anak mak la ni...bagus gak share semua dengan mak...

      Delete
  10. tah.. so far ok jew la.. kalu ada 'lain macam' cepat2 jauhkan diri.. hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe...nanti lain plak jadinya...ye yana..

      Delete
  11. tidak ada..
    klu ada dengan lain jantina, takat dengan kucing betina jer ..
    anum dengan melody ..
    ada kwn ke boleh rekomen utk jadikan kawan ..
    he..he..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahhahaa...eh sudi ke klu nak rekomen kawan jadi kawan aby ??? :)

      Delete
  12. ada jugak kawan baik berlainan jantina.. tapi kena pandai jaga batasan la.. walaupun kawan, tapai kalau sampai bertepuk tampar tu, dah lain macam.. heheh

    ReplyDelete
    Replies
    1. tul tu pha is...kena jaga batasan...ada gak mmg jenis suka sgt bertepuk tampar...mesra sangat kan...

      Delete
  13. Assalammualaikum...

    mselim3 kawan baik biasanyer lelaki..

    mselim3

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumussalam selim...

      tak per...asalkan ada kawan baik..

      Delete
  14. Saya ada juga kawan baik, 1 lelaki & 2 perempuan.. bnyk pengalaman dari sekolah bersama2.. semua dah kahwin & beranak pinak tp masih maintain sbg kawan baik.
    Alhamdulillah, tiada menaruh apa2 perasaan selain sbg kawan baik yg mmg baik.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. alhamdulillah...itu baru kawan baik...dari sekolah maintain sampai lepas kahwin...kawan sejati...

      Delete
  15. Ada jugak Noe pompuan le.... masa kerja dulu tapi sejak dah berhenti kerja ni ,....jarang berhubung...
    La ni suami le yg jadi kawan baik dunia akhirat hehe...

    ReplyDelete
    Replies
    1. masing2 sibuk la tu OKje...bagus2...suami pun boleh jadi kawan baik yg terbaik :)

      Delete
  16. Ssh nak cr kawan karib zaman skrg ni. Tp klw ada pun prefer jantina yg sama. Kalau lain lain jenis takut lain pulak jdnya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. mmg susah nk cari ana...kena sekepala ngan kita...

      Delete
  17. Anonymous6:51 AM

    This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  18. Hahahaha aku suke post ni! aku pun ade 4 orang sahabat lelaki yg dah aku anggap macam my own brothers. bertahun2 jadi kawan takde pun timbul nak berfeeling bagai. bila kita kekalkan persahabatan, hidup akan menjadi lebih indah! percayalah

    ReplyDelete

Segala Komen Dan Kritikan Amat Saya Hargai...Terima Kasih Kawan-Kawan..muuuaaahhhhh

© nOesuhaimi, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena