...H a n y a S e b u a h C a t a t a n P e r i b a d i...

Thursday, May 29, 2014

Tips Cuci Bilik Air Dengan Mudah

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera

Hari ini noe nak kongsi cara yang noe guna bila mencuci bilik air dengan tandas sekali. 

1. Noe biasanya menggunakan clorox. Clorox dimasukkan dalam bekas yang boleh sembur tu.

2. Pastikan sampah sarap dan baju-baju dikeluarkan dari bilik air (kalau ada la)

3. Semburkan clorox pada dinding, lantai bilik air, tandas dan sinki. Kalau lantai atau dinding teruk sangat kotornya, sembur lebih la di tempat yang kotor tu.

4. Bila dah habis sembur, biarkan dalam 10 minit dan buat announcement pada isi rumah supaya tidak menggunakan bilik air.

5. Selepas 10 minit, boleh la masuk dalam bilik air, kebiasaannya kotoran akan tanggal dengan sendirinya. Selepas tu boleh taburkan pencuci bilik air yang biasa tu, tak kisah la jenama apa, janji ada buih. Kalau korang nak cepat, pergi terus steps 8. Tapi kalau korang nak lagi bersih dan berkilat2 menyilau mata..boleh ke steps ke 6 ni..

6. Lepas tu sental la dinding, lantai dengan berus atau span yang korang guna untuk mencuci. Kalau noe biasanya noe guna penyental yang jenis jala tu. Korang mesti pakai selipar dan sarung tangan yang jenis plastik tu , sebab clorox tu panas, nanti mengelupas kulit..

7. Bila dah guna clorox, kerja menyental bertambah mudah sebab korang tak perlu guna banyak tenaga. Dah selesai proses menyental dinding, lantai, tandas, lepas tu boleh la cuci di tempat2 lain macam sinki dan tempat-tempat lain.

8. Dah selesai, bersihkan dengan air, kalau ada water heater, boleh cuci dengan air suam.

9. Sudah selesai kerja korang...boleh letak pewangi dalam bilik air..baru wangi.

Sumber Gambar

27 comments:

  1. wah rajin kak noe buat tips ni..hihihi..:D

    ReplyDelete
    Replies
    1. rajin x rajin la ikhwan...ini kes..idea dah x ada ni...bilik air jadi mangsa hehehe

      Delete
  2. Klorok sekarang kuat sangat bau dia, boleh sesak nafas dibuatnya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. aah...bau dia mmg kuat lizzie...tu yg kena taruk pewangi :)

      Delete
  3. noe dulu pun kita ada kongsikan juga tentang ni...

    http://www.bubblynotes.com/2014/02/cara-mudah-bersihkan-lantai-bilik-mandi.html

    he he he... kita pakai Mr. Muscle selalunya...

    ReplyDelete
    Replies
    1. dah baca entry farah..menarik gak...guna air garam tu...

      Delete
  4. Salam Noe... boleh lah nak cuba kat rumah nti..kerja2 basuh bilik air ni mmg kerja sy pun...hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam atie...biasanya mmg keje kita org pompuan la atie...nk harapkan kaum lelaki...rasa x puas hati jer...hehehe

      Delete
  5. Bagus cara mcm ni.. mudah ttp mmg bersih kan...
    3x michelin.. :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. mmg bersih khir :)
      terima kasih

      Delete
  6. Wah boleh dicuba tips Noe ni.. thanks sharing

    ReplyDelete
  7. Memang dari dulu pun cuci bilik air pakai clorox. Tapi bau dia laa..ei, pening. Hihi. Tips yg bergune.

    ReplyDelete
    Replies
    1. aah ismi...bau tu mmg kuat...lepas cuci tu kena letak pewangi la ismi..

      Delete
  8. Rajin noe cuci bilik aor...boleh cuba tips berguna nih...

    Isi tabung milo n samsung

    ReplyDelete
  9. Mudah & Senang kan Noe...

    ReplyDelete
  10. 2 X lactacyd for you..

    ReplyDelete
  11. huhu..nmpk cam mdah je..bleh cuba nanti

    ReplyDelete
  12. guna cara afdin shauki ..
    guna la .. Harpic ..
    he..he,,

    ReplyDelete
  13. sebenarnya clorox le paling snang guna.nak sentai daki2 kat mozek tu..
    memng bkesan..dlu masa duk umah sewa..blajar memg pkai clorok pun he..he..

    klikx3

    ReplyDelete
  14. Gune juga Clorox ni Noe, mmg bersih tapi bau clorox... huhu.. rasa nak pitam..

    ReplyDelete
  15. Yup..saya selalu guna klorox.. n sometimes guna pencuci lantai y ade antiseptik..

    ReplyDelete
  16. clorox amat berkesann kt baju pun guna rendaman air clorox.. nice tips nanti boleh guna. hehee

    ReplyDelete
  17. tips berguna ni..

    ReplyDelete
  18. Okje pun biasa guna klorok jer....tak masuk bekas spray tu pun....jirus jirus gitu jer....hehe..mmg bersihkan...mmg puas hati...Noe biasa pakai pewangi apa dlm bilik air tu?

    ReplyDelete
  19. clorox bagus untuk mmbunuh kuman...

    ReplyDelete
  20. Anonymous3:42 PM

    bunuh org pun blh dgn baunya sajee

    ReplyDelete

Segala Komen Dan Kritikan Amat Saya Hargai...Terima Kasih Kawan-Kawan..muuuaaahhhhh

© nOesuhaimi, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena