...H a n y a S e b u a h C a t a t a n P e r i b a d i...

Monday, September 29, 2014

Buah Hutan: Buah Tampoi / Ngeke

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera

Semalam masa balik ke kampung Bob, sebelum naik ke Bukit Tangga di simpang Lenggeng ada kedai menjual buah-buahan hutan. Antara buah hutan yang dijual adalah buah Tampoi. Kali pertama Noe rasa buah ni, di kawasan kampung Bob ni la...Noe tak pernah jumpa buah ni di kampung Noe. Buah ni memang jarang orang jual. Bila ada yang jual, Noe beli la...nak bagi anak merasa buah ni. Aya kata buah ni sedap. Harga buah ini 3kg RM10. Noe beli la 3kg. Berat kulit jer...hhehe



Buah Tampoi


Kulit buah ni memang tebal, isinya rasa manis dan ada biji...Noe biasanya telan je biji tu...jangan tumbuh pokok dalam badan dah la...hehehehe...Bila Noe tanya Bob, kulit buah ni ada buat apa2 tak...Bob tak ada idea...Masa sembang dengan Atok, Atok kata buah ni boleh buat TODI....hehe...air mabuk tu. Atok dulu selalu bergaul dengan orang-orang asli. Itu yang dia tahu.

Buah Hutan

Bila Noe buat carian dalam internet, ada satu blog ni Anim Agro Technology cerita lebih terperinci pasal buah ni. Sesiapa yang ingin lebih mengetahui pasal buah Tampoi ini boleh pergi ke SINI


Buah Hutan


18 comments:

  1. eh buah tampoi..sdap tau buah ni..
    buah hutan,,lamanya x mkn.
    owh x tau plak bleh buat todi buah ni ha..ha..ha,,

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahaha..itu atok yang cakap...

      ooo sobri pun pernah rasa la buah ni...

      Delete
  2. naik proton ke sini ;0

    ReplyDelete
  3. ha'alahhh kulit tebal mesti berat kulit je kan tp berbaloi klau manis. telan biji? senang ke nk membuang nanti :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe...klu susah nk membuang...kena korek la...hahahaha

      Delete
  4. aku suka makan tampoi ni, dah makan tak boleh nak stop.... tengok gambar pun terliur aje....

    ReplyDelete
    Replies
    1. oooo..TunSha pun pernah makan...ingatkan ramai yg x pernah rasa buah ni

      Delete
  5. Sedap ni sis.. lama dah saya tak makan.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. aah sedap...rasa manis...noe pun lama x makan...rasanya tuk tahun ni...baru sekali je makan buah ni

      Delete
  6. mcm pernah mkn buah ni ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. buah jarang2 jumpa..mesti ingat2 lupa.. :)

      Delete
  7. wahh.
    sedap buah ni.
    kalau kat kelantan ktorang panggil buah ''ngeke''.

    ReplyDelete
    Replies
    1. oo ye ke?? baru tau...terima kasih atas info..ana

      Delete
  8. Mcm pernah mkn. Tapi tak tahu namanya. Huhu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. biasa la..noe pun siap tanya org tu..buah apa..hehehe

      Delete
  9. 1st time makan aritu. Sedap ☺

    ReplyDelete
    Replies
    1. aah..leh tahan sedapnya...

      Delete

Segala Komen Dan Kritikan Amat Saya Hargai...Terima Kasih Kawan-Kawan..muuuaaahhhhh

© nOesuhaimi, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena