Bahan-bahan
Kepala + 2 potong isi Ikan Patin (untuk 2 orang makan)
Cili Padi 20 biji (aku guna cili padi yg kecik2 tu..mcm gambar kt bawah tu)
Satu genggam terung rembang (nak taruk lebih pun ok)
Kunyit hidup 1 1/2 inci
Sekuntum bunga kantan
2 batang serai
1 cawan tempoyak
4 cawan air
Garam secukup rasa & gula secukup rasa
Cara-cara
1. Tumbukkan cili padi dengan kunyit hidup (nak blender pun boleh)
2. Campurkan cili padi yang telah ditumbuk dengan tempoyak. Masukkan sedikit air kemudian kacau bagi sebati (kalau nak blender tempoyak tu pun boleh)
3. Bila dah sebati semua..masukkan ke dalam periuk dicampur dengan lebihan air tadi. Masukkan kan juga bunga kantan dan serai
4. Bila dah menggelegak..masukkan ikan, terung rembang dan juga garam
5. Kalau rasa masam...boleh masukkan gula...kalau tempoyak baru...tak payah taruk gula sebab dah terasa manis
6. Kalau kuah tu pekat sangat boleh tambahkan air .. kalau nak pekat lagi..boleh tambahkan tempoyak (kacau dulu tempoyak ngan air...sebelum masuk dalam periuk)
7. Bila dah menggelegak...dah masak la tu...boleh la hidang..
umi kena la selalu masak masakan ni jawabnya....walaupun umi tak makan.
Cili Padi Hasil Kutipan Dari Rumah Mak Aku |
Terung Rembang Dari Rumah Mak Aku |
Ini Lah Hasilnya...Kepala Tu |
salam noe ..
ReplyDeleteasal bukan patain lembah kelang ok la ..
aby memang pemakan ikan Patin ..
tp bukan ikan patin lembanh kelang yg kelat rasanya ..
mestijuga patin kuala kangsar ni ..
salam aby..
Deleteooo boleh lain plak rasa?? nape plak ada rasa kelat?? sbb pemakanan ikan tu kut...ikan patin semalam tu...esben kata tak lemak sgt..dia cakap..ikan tu mesti byk makan daun ubi...tp dia cakap ok je...noe x makan so x tau la rasanya camne...
eeemmmph lazatnya..perut tgh keroncong ni...
ReplyDeletebila tengah keroncong..tengok gambar masakan mmgla nampak lazat semuanya..
Deletetu dia sy ni telan air liur sajalah..hehe
ReplyDeletehehehe..nk wat camne kan..
DeleteTerung rembang ni akak selalu buat goreng sambal dgn ikan bilis jer Aliya... tak sangka masak gulai tempoyak pun sodappp :D
ReplyDeleteaah noe dulu pun biasa tgk org buat masak sambal jer..baru2 ni je baru tau leh taruk dlm gulai tempoyak..
Deletewowwww.. pandainya cik bedah kita masak tempoyak w/pun tak makan hehe
ReplyDeletesiap bagi recipe lagi tu ;)
hahahaha..biasa tengok mak n kakak masak...masakkan je..en bob tu kata sedap (kut2 nk jaga hati je)...hehehe
Deletesaya tak reti masak ikan patin ni... mmg jarang daat makan.. terliurlah tgk gambar .. mesti sedapp..
ReplyDeletenoe pun x makan ikan patin ni...dulu pernah cuba rasa tp x leh masuk..
DeleteSedappnya.. lama tak makan ikan patin..sini susah nak jumpa noe..:(
ReplyDeletemasak tempoyak mmg ump! :)
kat sana byk ikan laut je la kan... x per..nanti mai semenanjung pekena masak tempoyak...hehehe
Deletekita tak makan ikan sungai gak... :)
ReplyDeletesama la kita MFM..
DeleteSedapnya Noe.....Atenya walaupun teman bukan org Perak...tapi teman laki bini suka Gulai Tempoyak tau Noe....hehe
ReplyDeletehehehe..ate klu suka makan...mesti la terror masak gulai tempoyak ni...tak gitu okje..
Deletenomnomnom..sedapnye :))
ReplyDeleteapa lg..test ler..
Deletehehe..saya tak makan ikan berisi lembut mcm keli,patin...
ReplyDeleteala noe...meleleh dah aik liyuk PC tengok ikan patin ni..mmg feveret ni patin masak tempoyak...tapi PC tahu mkn je sbb mmg tak reti nak masak tempoyak...hehehe;)
ReplyDelete