Assalamualaikum dan Salam Sejahtera
Cerita pasal masak la plak. Noe sebenarnya tak pernah buat Sup Tulang...hihihi...permintaan pun agak kurang...malas pun yer juge.. :). Macam mana la tergerak nak buat Sup Tulang plak ni. Dalam rumah ni ada orang demam chickenpox...maka dia dilarang makan ayam dan telur. Orang yang demam ini dah bosan ikan katanya. Maka sebagai ibu bapa yang amat prihatin akan selera anak...maka beli la tulang...tapi bukan tulang semata-mata yer...tulang beserta dagingnya....
Maka bermula lah perjalanan seorang ibu untuk mencari resepi yang agak mudah dan sedap. Sup yang senang sangat pun nak kena ada resepi jugak. Apa la ibu macam ni kan... tapi masih gigih mencari...tengok dalam buku resepi Hanieliza yang dibeli dulu...tapi tak ada plak resepi sup tulang. Maka si ibu melayari lah internet...mencari resepi Sup Tulang Hanieliza...masalahnya tak teringat nak cuba resepi kawan-kawan blog yang lain...mungkin sebab buku Hanieliza sedang mempengaruhi fikiran...maka jumpa la blog Hanieliza...
Dalam resepi ada letak serai...memandangkan pokok serai dah meninggal...maka apa yang ada je la...rempah pun ada satu dua yang tak ada....lada benggala pun letak juga...hentam saja la...maka hasilnya seperti di bawah. Alhamdulillah berjaya juga...walaupun tiada kata-kata pujian...tapi bertambah-tambah nampaknya masing2....sedap la tu...angkat bakul sendiri je la...
Sesiapa nak resepi Sup Tulang ni, noe letakkan resepi nya dan boleh juga layari blog Hanieliza di SINI
SUP TULANG
Bahan-bahan
1 kg tulang berdaging
2 s/b minyak makan
2 s/b rempah sup/kurma [bancuh dgn air sikit]
4 biji kentang [belah 4]
1 batang lobak merah [potong kecil]
1 pokok daun sup dan daun bawang [hiriskan]
1 batang serai [ketuk]
2 biji tomato [belah 4]
garam
bawang goreng
air secukupnya
Bahan tumbuk
7 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
3 sm halia
1 s/k lada hitam
Bahan rempah tumis
1 inci kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
5 kuntum bunga cengkih
2 biji buah pelaga
Cara membuat
1. Tulang dipotongkan kecil. Basuh dan toskan.
2. Panaskan minyak dan tumiskan bahan tumbuk dan rempah tumis.
3. Masukkan rempah sup/kurma, tulang, serai dan kacau rata.
4. Rebuskan sehingga daging di tulang betul-betul lembut.
5. Masukkan kentang, lobak merah, air dan garam. Biarkan mendideh.
6. Biarkan reneh sehingga kentang dan lobak merah lembut.
7. Tutup api dan masukkan tomato.
8. Hidangkan dalam mangkuk besar. Taburkan bawang goreng dan daun sup & daun bawang.
Sedaaaapya!
ReplyDeletenmpak sedap..
ReplyDeleteAduhhh ni bukan org demam aje teringin ni, orang yg tgh komen pun ngences haha...
ReplyDeleteNoe kita pun jarang beli tulang. Bukan apa takut dare naik hihi
Peh, power! Sup ni kalau time demam pun still ada selera nak makannya.
ReplyDeletenak hasil sup lagi sedap, siraman sup pertama tu diambil sedikit & asingkan. bila sup makin kering tambah air lagi sampai dagingnya dah ok x kenyal dah, baru siram balik dengan kuah sup siraman pertama tadi. susah plak sy nak terangkan �� harap dpt faham apa yg sy sampaikan. makan dengan timun supaya darah tinggi x menyerang
ReplyDeleteMakan pulak dengan sambal kicap, bertambah sedap ni.
ReplyDeleteMemang nampak macam sedap ni! hehehe.
ReplyDeletelama menyepi.. hehehe
ReplyDeletesedapnyaaaa kalau dpt dgn nasi panas2 niii
ReplyDeleteLebih sedap lagi kalau gunakan daging/tulang lembu tempatan.
ReplyDeleteSalam Khamis.Menyinggah bila ada kelapangan. sedap ni, kalau kat rumah KA cepat je lakunyer. he3 terbaik
ReplyDeleteTunggu entri2 terbaru dari nOe.
ReplyDeletesedapnya...nyumm
ReplyDeletemasih tiada entri baru? hehehe
ReplyDeletenampak kaw sangat sup tulang ni. nyammm
ReplyDeletetengok sup tulang, teringat Emak.
ReplyDeleteMakkkkk sedapnya sup tulang.....alahai terliur la saya macam ni...hihi
ReplyDelete